Alina Dumitru: "Doamne, Dumnezeule, aur!"

Alina Dumitru: "Doamne, Dumnezeule, aur!"

De cinci ori campioană europeană la judo, Alina Dumitru a câştigat ieri titlul olimpic la categoria 48 de kilograme, după ce a învins-o, în finală, pe cubaneza Yanet Bermoy. Alina a adus primul aur delegaţiei României la Beijing, dar şi primul titlu olimpic pentru judoul nostru!

Cea mai bună performanţă a judoului românesc la o Olimpiadă, bronzul Simonei Richter de la Sydney, în 2000, e de acum istorie! De ieri, Alina Dumitru, o fată de numai 48 de kilograme, va rămâne pentru totdeauna prima olimpică medaliată cu aur în sportul căruia în copilărie îi spuneam „trântă“. Răutăcioşii ziceau că influenţa lui Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale, s-a simţit în arbitrajele de care a avut parte ieri Alina. N-a fost aşa. Învinsa româncei din semifinale, nipona Tani, a recunoscut că a pierdut în faţa unei luptătoare mai bune.

Şi Florin Bercean, antrenorul Alinei, plângea. „Am crezut zi de zi în rezultatul ăsta şi uite că a venit. Parcă plutesc! În astfel de momente te simţi mai mult decât un om! Te simţi zeu!“.

În picioarele goale, cu lacrimi în ochi din momentul în care i s-a intonat Imnul şi cu cea mai strălucitoare medalie la gât, Alina (26 de ani) a vorbit pentru EVZ. A explicat de ce a continuat să facă sport de performanţă deşi după Olimpiada de la Atena a mă- cinat-o mult gândul retragerii. Ne-a povestit cum e să fii o mare campioană.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E marele meu vis împlinit“ EVZ: Cum e să fii campioană olimpică, după ce acum patru ani ai ratat bronzul la cinci secunde? Alina Dumitru: Nu-mi vine să cred, îmi mai trebuie câteva zile până să realizez ce mi se întâmplă. Dumnezeule, sunt cea mai fericită din lume! Doamne, Dumnezeule, aur! Plâng, plâng de bucurie! Mi-au dat lacrimile încă de când mi-a cântat Imnul. Trebuie să mă liniştesc pentru a realiza ce mi se întâmplă. Mi-am dorit atât de mult să câştig, e marele meu vis împlinit. Aşa de mult voiam să fie bine, încât în finală nu mai aveam răbdare, abia aşteptam să se încheie. De-aia am şi forţat ipponul. Ce crezi că fac ai tăi acum? Nu am apucat să îi sun, dar sunt sigur că s-au uitat la mine. Ei sunt în Canada, în vizită la fratele meu, pe care eu nu l-am mai văzut de cinci ani. Chiar mi-a promis că se întoarce în ţară, dacă voi cuceri medalia de aur! Acum îl aştept să-şi ţină promisiunea. Ştiu sigur că m-au privit, pentru că mi-au zis că şi-au cumpărat special antenă! Mai am un frate acasă, în Bucureşti, care şi el s-a uitat la televizor. El stă în Militari. Felicitată de Băsescu

Te-a sunat şi preşedintele Băsescu... Da, mi-a transmis felicitări. Toată lumea se bucură pentru mine. Adevărul e că am muncit foarte mult. După Atena 2004, ai vrut şi să renunţi, dar... Am mers mai departe, fiindcă am ieşit campioană europeană după aceea şi mi-am zis: „Hai, Alina, că se poate!“. N-am vrut să mă las înainte să iau titlul olimpic şi să o înving pe Tani, care rămâne un fenomen al judoului, de şapte ori campioană mondială, dublă campioană olimpică... Dintotdeauna am sperat că pot câştiga în faţa ei. Succesul carierei

E cea mai importantă victorie din cariera ta? Da, sigur da. Nici nu-mi venea să cred că înving. Dar în meciul cu ea am avut trei prize bune în ultimul minut. Ea a fost mai prudentă decât de obicei, a refuzat lupta, a fost penalizată, am profitat. E prima zi, prima medalie de aur pentru România! Mă bucur mult că a ieşit aşa, şi le voi ţine pumnii tuturor de-acum înainte. Eu mi-am făcut treaba. Acum o să am ceva timp liber.

Ce-o să faci cu banii ăştia mulţi pe care o să-i primeşti, câteva zeci de mii de euro doar de la COSR... Nu m-am gândit. A fost ultimul lucru la care m-am gândit. Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu... ADVERSARE Drumul Alinei spre aur > optimile de finală: Eva Csernoviczki (Ungaria), învinsă prin wazari > sferturile de finală: Youngram Kim (Coreea de Sud), învinsă prin ippon > semifinale: Ryoko Tini (Japonia), învinsă la puncte > finală: Yanet Bermoy (Cuba), învinsă prin ippon RĂSPLATĂ Mai bogată cu 180.000 de euro!

Alina Dumitru, prima campioană olimpică din istoria judoului românesc, va fi răsplătită regeşte de autorităţile de la Bucureşti. În mod normal, COSR ar trebui să îi acorde 35.000 de euro pentru medalia de aur, dar suma se va dubla. Astfel, Alina va încasa 70.000 de euro de la forul olimpic român. Clubul Steaua, de care aparţine sportiva în vârstă de 26 de ani, o va premia cu alţi 35.000 de euro. Alina va mai primi o maşină de teren din partea sponsorilor, evaluată la 75.000 de euro. În total, campioana olimpică de la Beijing va lua 180.000 de euro. „Merită aceşti bani, mai ales după eforturile ei din ultimii ani. A fost greu, dar nu imposibil să ia titlul olimpic“, ne-a declarat George Boroi, comandantul CS Steaua Bucureşti.

Corespondenţă din Beijing Citiţi şi: Cea mai lungă zi din viaţa campioanei CRISTIAN HUBALI: Le-ai scos judoul din cap, Alina!