Doi tineri de 21 şi 22 de ani au impresionat juriul din Luxemburg cu garnituri din panseluţe şi trandafiri şi cu un vultur din ciocolată de 1,5 metri.
Doi tineri din Timişoara sunt primii juniori români care au urcat pe podium la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale de gătit. Bucătarul Alin Drăgoescu şi cofetarul Frida Toth şi-au adjudecat, la finalul lunii noiembrie, medalia de bronz la Campionatul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, secţiunea "juniori" (bucătari sub 23 de ani - n.r.). Competiţia din Luxemburg, a doua din lume ca importanţă, după Olimpiada de Gastronomie, a avut concurenţi din 57 de ţări la ediţia din acest an.
File de somon cu panseluţe
Alin Drăgoescu are 21 de ani şi lucrează în bucătăria unui hotel de patru stele din Timişoara. În Luxemburg i-a plăcut cel mai mult faptul că a putut să-şi dea frâu liber creativităţii, fiind obligat să folosească doar alimente care se găsesc şi în ţara natală.
Astfel, Alin a ales panseluţe şi petale de trandafiri. "Panseluţele şi trandafirii sunt cele mai bune flori comestibile pentru că nu conţin nimic dăunător. Panselele mai ales au un gust foarte special: dulce şi de verdeaţă. Merg foarte bine cu file-ul de somon, dar şi la sparanghel", explică Alin Drăgoescu. Din păcate, adaugă el, "românii sunt destul de conservatori în privinţa felurilor de mâncare comandate la restaurant". La Luxemburg însă a putut pregăti tapasuri şi finger food cu pulpă şi ouă de prepeliţă, piure de cartofi albaştri, terine din foie gras, garnituri din dovlecel cu petale de trandafiri şi panseluţe, servite cu sos balsamic şi ruccola şi o mulţime de alte bunătăţi.
30 de kilograme de ciocolată
Frida Toth, în vârstă de 22 de ani, a intrat în atelierul unei cofetării din pasiune: a învăţat să facă prăjituri de mică, în familie. Astă-vară, a câştigat Cupa Banatului pentru cofetari, iar cel mai renumit ciocolatier din ţară, Silvian Miron, a hotărât să o instruiască, încurajând-o să practice o artă culinară mai puţin cunoscută la noi - sculptura în ciocolată.
Competiţia din Luxemburg a impus echipei şi prezentarea a trei deserturi şi a unei "piese de rezistenţă" din ciocolată, de minimum 60 de centimetri. Frida a executat ceva ce a impresionat atât publicul, cât şi juriul: vulturul de pe stema României, cu aripile deschise, cu sceptrul într-o gheară.
Sculptura în ciocolată a avut 1,5 metri înălţime şi a fost nevoie de peste 30 de kilograme de ciocolată. "Am vrut să încerc ceva nou şi m-am apucat de ciocolată. E nevoie de multă răbdare şi timp, dar îmi place pentru că de fiecare dată fac ceva cu adevărat deosebit", conchide Frida.
CONSTANŢA
Vlad Ţepeş şi Regina Maria din ciocolată
La rândul său, maestrul Silvian Miron, singurul deţinător român al Oscar-ului în cofetărie, a câştigat două medalii de argint pentru bustul lui Vlad Ţepeş, din ciocolată neagră, şi cel al Reginei Maria, din ciocolată albă.
<br/>"Deşi au trăit în epoci diferite, cei doi au un lucru în comun, castelul Bran pe care l-am pictat de altfel cu cacao pe o placă de zahăr alb", spune Silvian Miron. Cele două busturi maiestuoase tronează acum la intrarea în cofetăria sa, admirate de sutele de cumpărători care îi trec zilnic pragul. Cele două lucrări sunt lucrate cu mare migală şi măiestrie.
<br/>"Vlad Ţepeş este sculptat din peste 75 kg de ciocolată, este compus din trei piese, bustul propriu-zis, penele din cuşmă care sunt detaşabile pentru a fi mai uşor de transportat şi soclul. Regina Maria este mai finuţă, are doar 40 kg, dar la ea, pe lângă manoperă, am aplicat tehnici speciale", povesteşte Silvian Miron.
Ateliere pentru cei mici
Vizitatorii sunt încântaţi, mai ales copiii care vin zilnic la cofetărie, aduşi cu şcoala. Se fotografiază cu Vlad Ţepeş, încearcă să guste din el, dar sunt puşi repede la punct de ochiul vigilent al părinţilor sau al profesorilor. Niciun copil care vine aici nu pleacă până nu invaţă să modeleze ciocolata într-o sală special amenjată pentru ei la subsol.
Micuţii îşi mănâncă apoi creaţia şi urcă încântaţi în cofetărie să vadă expoziţia de figurine din ciocolată, oameni de zăpadă, moşi crăciuni, ghetuţe, căţeluşi, pinguini, creţi de maestrul cofetar şi ucenicii lui.
Silvian Miron face şi pirogravuri în plăci din zahăr alb. Toate produsele sunt pentru cadouri de Moş Nicolae. "Vor ajunge în şcoli dar şi în alte instituţii, moşul le va oferi celor de la muzeul de istorie, iar pirogravura asta cu Vlad Ţepeş va fi oferită celor care lucrează în domeniul justiţiei, sper să nu se supere", glumeşte maestrul cofetar Silvian Miron. (Feri Predescu)