Primul român medaliat cu aur la Londra a aflat de la rivali că a fost cel mai bun. Alin trage perfect, deşi are un mic defect de vedere.
Alin George Moldoveanu (29 de ani) este eroul României la Jocurile Olimpice de la Londra. Aproape deloc mediatizat în ţară, focşăneanul a uimit lumea cu evoluţia avută în finala de ieri. Cu un calm olimpian, Moldoveanu a câştigat medalia de aur la tir în proba de 10 metri puşcă aer comprimat, după ce şi-a făcut loc într-un mod fabulos în finala desfăşurată la Royal Artillerz Barracks din Londra. Cu 702,1 puncte, i-a lăsat în urmă pe italianul Niccolo Campriani (701,5 puncte) şi pe indianul Gagan Narang (701,1 puncte).
Românul părea în transă
Aventura lui Moldoveanu a început dimineaţă, odată cu runda de calificare. În cele şase serii a tras un singur 9, în seria a 5-a, la fel ca şi italianul Niccolo Campriani, calificându-se cu un punctaj de 599 de puncte dintr-un maxim de 600. Peninsularul a tras şi el un 9, numai că ordinea intrării în ultimul act a fost Campriani-Moldoveanu, deoarece italianul a greşit de puţin ţinta în cea de-a patra serie. În finală, Moldoveanu, locul 34 în lume, şi-a speriat adversarii cu o atitudine care din afară părea arogantă. Românul era în transă, iar momentul magic l-a continuat în cele 10 serii de trageri.
"Îşi controlează bine trăirile"
A tras mereu ultimul şi a făcut de la foarte bine în sus. Nu s-a grăbit niciodată, ci a tras mereu aproape de momentul în care cele 15 secunde regulamentare pentru pregătire erau pe terminate. Incredibila stăpânire de sine şi puterea de concentrare l-au ajutat să obţină cea mai preţioasă medalie din carieră.
La seria a 6-a, a fost singurul care a avut punctaj sub 10, iar după această rotaţie, italianul a revenit în frunte, iar el a picat până pe 3. Nu i-a tremurat mâna, şi-a controlat perfect respiraţia, iar după seria a 8-a, a trecut în frunte şi n-a mai putut fi detronat.
"La Beijing, Alin s-a maturizat. Acela a fost exact concursul care-i trebuia. Alin este sportivul cel mai uşor de antrenat. Orice antrenor şi l-ar dori. El nu întreabă «De ce?», ci se pregăteşte. Îl pregătesc de doi ani, dar Adrian Alaci, de la Focşani, l-a învăţat să tragă cu puşca. E stilul lui să tragă ultimul, să se relaxeze. Îşi controlează foarte bine trăirile. E foarte stabil emoţional. Eu, care am tras cu pistolul, am ajuns să pregătesc un trăgător de puşcă fiindcă ştiu că este un sportiv foarte bun. Psihic, tactic... ", ne-a declarat, după finală, Sorin Babii, antrenorul campionului olimpic.
INTERVIU
EVZ: Alin, n-ai schiţat niciun gest după ce ai luat aurul. Cum poţi fi atât de calm?
Alin Moldoveanu: E defect profesional. Îţi dai seama că tremur şi eu. Încă nu pot să descriu ce simt.
Când ai aflat că ai câştigat titlul olimpic?
Mi-a zis antrenorul italianului! Eu nici nu ştiam, deşi am posibilitatea să văd în orice moment scorul şi cum au tras adversarii.
A surprins faptul că ai tras mereu ultimul, adunând toată tensiunea concursului...
Acesta este stilul meu. Îmi iau mai mult timp. E modul meu de a trage, deşi asta înseamnă că trebuie să stau cu mai multă greutate asupra mea.
Cât cântăreşte echipamentul tău?
30 de kilograme. Poate chiar 32-33... Iar în timpul concursului, poţi slăbi până la 3 kilograme. Este şi consum psihic, dar şi fizic.
Ai nevoie de psiholog în pregătire?
Eu sunt psihologul meu! Am terminat PsihoÂlogia, aşa că mă descurc singur.
Te aşteptai la aur?
Îmi doream, dar nu mă aşteptam. Eram mulţumit să ajung în finală! Măcar între primii 3 să fiu, asta visam!
Tragi cu ochelarii?
Da. Şi mă simt foarte bine. Am -1 la dioptrii. Şi am şi permis de port-armă (râde).
Ai egalat recordul olimpic şi ai fost la un punct de cel mondial...
Nicio clipă nu m-am gândit la record. Gândul este în altă parte. În orice clipă poate să se rupă filmul şi să pierzi totul. Valorile sunt apropiate.
Scorul cu italianul care era înainte de Olimpiadă?
Este campionul mondial şi m-a cam bătut în ultima perioadă. Dar totul este atât de relativ, depinde de ziua de concurs. Să-ţi dau un exemplu: acum două zile am tras bine, iar la antrenamentul de ieri am tras foarte prost!
Cât valorează puşca ta?
Cam vreo 5.000 de euro. Am schimbat-o după Beijing, unde am luat locul 4.
Cum îţi explici că n-a fost niciun suporter român, dar au fost indieni, italieni, care au făcut un zgomot infernal...
N-au mai fost bilete! E pentru prima oară în viaţa mea când aud că s-au terminat toate biletele la tir!
Înainte de a lua poziţia de tragere, ai măsurat distanţa dintre picioare cu un metru. De ce?
Totul se face calculat.
599 de puncte a reuşit Alin în semifinală, egalând recordul olimpic
"Dinamo să ne dea banii pentru Beijing!"
Calificările s-au terminat la ora 10.30, iar până la startul finalei, 12.15, sportivii au fost într-o cameră în care a avut voie să intre doar antrenorul. Moldoveanu a avut la dispoziţie mâncare, apă şi ceaiuri.
"Nu contează că n-au fost români în sală. Am simţit o mulţime de români alături de noi în finală. În 1988, la Seul, după ce am ieşit campion olimpic, abia după trei zile mi-am dat seama ce este cu mine! Dinamo a anunţat că îi premiază cu bani pe medaliaţii olimpici? Ar face mai bine să ne dea banii după locul 4, de la Beijing!", a adăugat antrenorul Babii.
CITIŢI ŞI:
- JO 2012: ALIN MOLDOVEANU, pentru EVZ: "Nici nu mi-am dat seama că am câştigat!" Galerie FOTO