Mâncaţi avocado cu roşii şi spanac cu portocale, dar evitaţi să beţi alcool amestecat cu sucuri energizante.
Spanacul consumat cu alimente bogate în vitamina C ajută organismul să absoarbă mai mult fier, susţin specialiştii în nutriţie, citaţi de CNN. Aceştia vă mai oferă şi alte motive pentru care este bine să combinaţi o serie de alimente, dar vă arată şi care sunt riscurile alăturării unor alte produse. Carne la grătar cu varză de Bruxelles
Consumaţi avocado şi roşii la aceeaşi masă. Roşiile conţin antioxidanţ i numiţi licopen, iar grăsimile din avocado ajută organismul să absoarbă mai bine licopenul. „Dacă la aceeaşi masă consumaţi friptură şi legume, aceasta va favoriza eliberarea antioxidanţilor din legume. Cu toate acestea, cea mai bună alegere sunt cantităţile mici de grăsimi nesaturate“, explică Steven J. Schwartz, profesor de nutriţie la Ohio State University, Columbus.
Adăugaţi puţin ulei de măsline extravirgin peste spanac sau alte legume de culoare verde închis pentru eliberarea unor antioxidanţi care vă pot proteja de pierderea vederii cauzată de înaintarea în vârstă. O altă alăturare de alimente recomandată este spanacul cu portocale. Spanacul conţine mult fier, dar organismul nu-l va absorbi cum trebuie dacă îl consumaţi separat. Soluţia este să aveţi în dietă şi vitamina C, pe care o puteţi lua dintr-o portocală de mărime medie sau dintr-un ardei roşu. Aceasta transformă fierul din spanac într-o formă pe care organismul o absoarbe mai uşor, susţine Liz A. Applegate, de la University of California. Recomandarea este valabilă şi pentru alte alimente bogate în fier, precum broccoli sau tofu.
Carnea la grătar este bine să fie consumată cu varză de Bruxelles. Unele studii au arătat că varza de Bruxelles, broccoli sau conopida ar putea curăţa organismul de substanţele cancerigene care se formează în timpul preparării cărnii.
Totuşi, asta nu înseamnă că puteţi să gătiţi friptura mult timp la o temperatură ridicată. „Cel mai bine este să preparaţi carnea la temperaturi scăzute. Dacă friptura s-a ars, îndepă rtaţi acele bucăţele“, vă sfătuieşte Kristin E. Anderson de la University of Minnesota’s School of Public Health and Cancer Center.
Nu amestecaţi cafeaua cu cerealele
Nu amestecaţi alcoolul cu băuturile energizante. Altfel, riscaţi să aveţi palpitaţii sau probleme respiratorii. În cazurile severe, această combinaţie poate cauza atac de cord sau atac vascular cerebral, susţine Roger A. Clemens de la University of Southern California School of Pharmacy din Los Angeles. Amestecul stimulentelor precum cafeina, care se găseşte în numeroase băuturi energizante, cu alcool pune în pericol sistemul nervos central şi inima.
Alcoolul nu trebuie consumat nici împreună cu băuturi carbogazoase dietetice, deoarece riscaţi să vă îmbătaţi mai repede. O alternativă ar fi să mâncaţi ceva înainte de a consuma aceste băuturi.
Nici cafeaua şi cerealele de la micul-dejun nu trebuie consumate în acelaşi timp. Cafeaua împiedică organismul să absoarbă fierul din cerealele fortifiate cu aceste minerale. Acelaşi efect îl are şi ceaiul negru. Acesta reduce absorbţia fierului cu 94%, iar ciocolata caldă, cu 71%.