Alimente de vară, minuni pentru sănătate

Produse de sezon precum roşiile, ardeiul şi fasolea, care conţin vitamine şi minerale în cantităţi foarte mari, vă ajută să aveţi o greutate normală şi să vă săturaţi repede.

Vara, avem nevoie de alimente „uşoare“ care să nu suprasolicite organismul. Legumele de sezon precum roşiile, ardeiul sau fasolea vă pot menţine silueta şi, în plus, pot face minuni pentru sănătate: antioxidanţii din roşii vă menţin colesterolul la nivel optim, iar ardeii vă pot proteja de boli de inimă sau cancer, susţin cercetă torii citaţi de site-ul WebMD. Un alt aliment recomandat vara este iaurtul. Acesta previne infecţiile şi vă întăreşte imunitatea.

Ardeiul, cea mai bună sursă de vitamina C

Roşiile şi ardeii graşi conţin o cantitate foarte mare de vitamine A şi C. O roşie de mărime medie, de exemplu, este săracă în carbohidraţi şi are doar 35 de calorii, dar vă poate oferi 40% din vitamina C de care aveţi nevoie într-o zi şi 20% din necesarul zilnic de vitamina A. Acestea nu sunt singurele beneficii. „O dietă cu multe roşii scade riscul de cancer la prostată şi la nivelul tractului digestiv“, afirmă Emily Abercrombie, nutriţionist la Altanta’s Emory Hospitals. Aceste beneficii se datorează licopenului, un antioxidant puternic care dă culoarea anumitor legume şi fructe. Studiile arată că licopenul previne oxidarea colesterolului „rău“, LDL, fenomen care ar cauza formarea plăgilor în artere şi creşterea riscului de atac de inimă.

Ardeiul, pe de altă parte, conţine beta-caroten, un antioxidant care ajută sistemul imunitar să prevină deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi care apar din cauza poluării sau a alimentelor cu E-uri. Studiile arată că deteriorarea celulelor poate cauza o serie de boli, precum cele de inimă sau cancer. În plus, ardeii conţin mai multă vitamina C decât roşiile. O jumătate de ardei roşu, verde sau galben conţine mai mult de 230% din necesarul zilnic de vitamina C şi doar 20 de calorii. Fasolea menţine senzaţia de saţietate Fasolea este o sursă foarte bună de fibre, fier şi proteine. De asemenea, menţine senzaţia de saturaţie şi vă împiedică să consumaţi alimente bogate în grăsimi. Fasolea este bogată în fibre solubile, ceea ce echilibrează nivelul de colesterol din sânge. Majoritatea soiurilor de fasole sunt o sursă excelentă de folaţi, substanţe care întăresc inima, necesare în special pentru gravide.

Iaurtul este şi el un aliment excelent, ce trebuie consumat în această perioadă, care vă poate ajuta să slăbiţi datorită combinaţiei de proteine şi carbohidraţi, afirmă dieteticianul Cheryl Orlansky, de la Computer Science Corporation. „Un iaurt conţine aproximativ 30% din cantitatea de calciu recomandată zilnic“, spune Orlansky. În plus, iaurturile întăresc imunitatea, previn infecţiile şi menţin sănătatea tractului gastrointestinal.

Nu în ultimul rând este bine să consumaţi apă, care este necesară pentru majoritatea funcţiilor organismului, inclusiv pentru digestie, metabolism şi celule. Apa este utilă şi celor care vor să slăbească.