Alimente-cheie în dieta copiilor

Iaurtul, telemeaua, legumele şi pâinea din făină integrală asigură un sistem imunitar puternic şi-i feresc pe micuţi de boli.

Oalimentaţie echilibrată care conţine calciu, magneziu, fibre şi potasiu întăreşte organismul copiilor şi-i protejează de boli de oase, inimă şi chiar cancer, susţin specialişti în volumul „Dietary Guidelines for Americans“, citat de site-ul WebMD. Daţi-le copiilor zilnic lactate, cereale integrale, fructe şi legume.

Calciu. Lactatele sunt cea mai bună sursă de calciu, mineral esenţial pentru sănătatea oaselor şi dezvoltarea copiilor. Majoritatea micuţilor trebuie să consume trei porţii de lactate pe zi. De exemplu, la micul dejun daţi-le un bol cu lapte şi cereale. La desert, oferiţi-le iaurt şi fructe. De asemenea, este bine ca sandviciurile să conţină şi o felie de brânză. „Doza zilnică de calciu recomandată este între 500 şi 1.000 de miligrame. Un copil ar trebui să bea fie 500 de mililitri de lapte de vacă, fie 200 de mililitri de iaurt sau să consume două linguri de brânză de vaci ori două-trei felii de telemea“, vă recomandă Rodica Nanu, medic pediatru la clinica Medicover din Bucureşti.

Fibre. Acestea se găsesc în cereale integrale, legume, fructe şi menţin sănătos sistemul digestiv al copiilor. Alimentele bogate în fibre îi protejează pe copii de bolile de inimă şi de diabetul de tip 2. Medicii vă sfătuiesc să includeţi la fiecare masă a copilului un fruct sau o legumă. Adăugaţi în mâncare broccoli şi morcovi. „După vârsta de 2 ani, copiii ar trebui să consume pâine din făină integrală, dar şi legume cu fibre, precum praz sau fasole. Excesul de fibre nu este sănătos, dar deficitul de fibre poate cauza cancer de colon, potrivit unor studii“, mai spune Rodica Nanu. Un copil de 2 ani poate să mănânce două felii de pâine zilnic, iar unul mai mare, patru-cinci felii de franzelă.

Magneziu. Acest mineral îi protejează pe micuţi de fracturi, deoarece măreşte densitatea osoasă. Încurajaţi-vă copiii să mănânce seminţe, alune şi cereale integrale îmbogăţite cu magneziu. „Copiii trebuie să consume patru feluri de legume pe zi şi două de fructe, variate de la o zi la alta“, adaugă medicul pediatru.

Vitamina E. Previne deteriorarea celulelor şi favorizează menţinerea unui sistem imunitar puternic. Uleiurile şi alunele sunt bogate în vitamina E. De asemenea, vitamina E se mai găseşte şi în cerealele integrale fortifiate. Şi legumele au vitamina E, dar într-o cantitate mai mică.

Potasiu. Menţine bătăile inimii la ritm normal, presiunea sângelui şi buna funcţionare a muşchilor. Se găseşte în toate fructele şi legumele, dar mai ales în morcovi şi banane. De asemenea, fructele de mare conţin potasiu.

"Un copil ar trebui să bea fie 500 de mililitri de lapte de vacă, fie 200 de mililitri de iaurt sau să consume două linguri de brânză de vaci ori două-trei felii de telemea.", Rodica Nanu, medic pediatru