Alimentaţi acum, petrolul scump vine până la primăvară

Benzina va continua să se scumpească, cu un decalaj de două-trei săptămâni faţă de preţul petrolului.

Preţul petrolului a trecut din nou pragul de 120 de dolari pe baril, în principal din cauza tensiunilor internaţionale în relaţia cu Iranul, şi ameninţă să arunce iar în aer preţurile combustibililor. De la începutul anului, petrolul s-a scumpit cu aproape 20%, iar deocamdată nu există motive pentru ca această tendinţă să se temepreze.

Ultima dată când barilul a depăşit pragul de 120 de dolari, în iulie 2011, litrul de benzină s-a scumpit în România până la 1,3 euro, cu un decalaj de trei săptămâni. Deja, în ultima săptămână benzinăriile au ridicat preţurile cu mai mult de zece bani, iar dacă scenariul de anul trecut se va repeta, preţurile ar putea creşte cu încă 10-15 bani, până la 5,8 lei pentru cel mai ieftin sortiment de benzină.

La rândul său, preţul benzinei influenţează o bună parte a preţurilor de consum, din cauza costurilor mai ridicate cu transportul.

Faţă de restul Europei, România are totuşi printre cele mai mici preţuri la carburanţi, la paritate cu Bulgaria. Un litru de benzină Euro 95 costă sub 1,3 euro, faţă de aproape 1,6 cât este media europeană sau peste 1,7 - niveluri raportate în Italia sau Grecia.

Recordul de preţ al petrolului a fost atins în prima parte a lui 2008, când barilul Brent s-a vândut chiar şi cu 146 de dolari.

Totuşi, preţul benzinei nu a depăşit atunci 4,5 lei. Acest lucru se explică parţial prin raportul mai favorabil al leului faţă de euro şi al euro faţă de dolar, dar şi prin faptul că între timp rafinăriile şi-au mărit marjele de profit.

Petrolul Brent este relevant pentru piaţa europeană. Barilul WTI, relevant pentru SUA, costă acum 105 dolari. 5,8 lei ar putea ajunge preţul minim al benzinei în următoarele două-trei săptămâni, din cauza depăşirii pragului de 120 $ pentru un baril de petrol