Brânza topită, un aliment de top cumpărat de foarte mulți români este plină cu E-uri, aditivi folosiți în producerea multora dintre mărcile célèbre de produse alimentare. Un top realizat de InfoCons arată că substanțe de acest gen se regăsesc în produsele unor firme celebre.
Brânza topită este des întâlnită în alimentația consumatorilor, fie că se găsește sub formă de felii, triunghiuri, la sul sau cuburi.
În cadrul unui studiu realizat de InfoCons, au fost analizate 14 produse sau distribuite de: Metro Cash & Carry Romania S.R.L., Romfulda Prod SRL, S.C. Delaco Distribution S.A., S.C. Gordon Prod S.R.L., S.C. Hochland Romania, S.C. Macromex S.R.L., S.C. Mirdatod Prod S.R.L., SC Auchan Romania SA, SC THEREZIA PRODCOM SRL, Societe Fromagere de Lons le Saunier.
Astfel, produsele cu cel mai mare număr de E-uri au fost:
Aro brânză topită cu smântână 100 g – 9 E-uri: E451, E450, E339, E452, E331, E412, E415, E468, E417. Trifosfati, difosfati, fosfati de sodiu, polifosfati, citrati de sodiu, guma de guar, guma de xantan, guma de celuloza, gumă țară;
President brânză topita delicioasă 140 g President – 8 E-uri: E1105, E331, E339, E450, E452, E407, E410, E415. Lizozim, citrați de sodiu, fosfați de sodiu, difosfati, polifosfați, caragenan, gumă de carruba, gumă de xantan;
Hochland brânză topită cu smântână 100 g – 5 E-uri: E452, E330, E331, E450, E407. Polifosfati, acid citric, citrați de sodiu, difosfați, caragenan;
Delaco Apetito Branza topita cu smantana 140 g – 5 E- uri: E331, E450, E452, E1422, E407citrati de sodiu, difosfati, polifosfati, amidon modificat, caragenan;
Gordon Branza topita cu verdeata 125 g – 5 E-uri: E339, E452, E1422, E621, E330 fosfati de sodiu, polifosfati, amidon modificat, monoglutamat de sodiu, acid citric.
Prin definiție, aditivii alimentari, cunoscuți în limbaj uzual și ca E-uri, reprezintă orice substanță naturală sau chimică care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită ca ingredient constituent al unui aliment. Conform Wikipedia, aceste E-uri au sau nu valoare nutritivă și se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic (incluzând modificări organoleptice) în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării, sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.