Asociația Pro Consumatori trage un semnal de alarmă extrem de serios în legătură cu mâncarea pe care o primesc copii la grădiniță și din programul „after school”.
Asociația susține că meniurile copiilor de la grădiniță și after school conțin, de foarte multe ori în componența lor, șuncă presată, un aliment extrem de periculos pentru copii.
„Consumul de 50 de grame de șuncă presată de şuncă presată creşte incidenţa cancerului colorectal cu 18%”, atenționează experții, care în urma unei analize pe mai multe sortimente de șuncă presată de pe piață, concluzionează următoarele:
- 9 din 10 tipuri de șuncă presată conţin apă adăugată! Apa este cel de-al doilea ingredient la 60% dintre tipurile de şuncă presată!
- 7 din 10 tipuri de şuncă presată conţin între 5 şi 12 aditivi alimentari!
- 6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin caragenan!
- 6 din 10 tipuri de şuncă presată conţin monoglutamat de sodiu!
- 1 din 2 din două tipuri de şuncă presată conţine caragenan şi monoglutamat de sodiu!
- 2 din 10 tipuri de şuncă presată sunt colorate cu carmin!
Totodată, APC a semnalat și alte neconcordanțe, precum unele sortimente de șuncă presată au, de exemplu, în componența lor proteină din vită, proteină din lapte sau de origine bovină, cu toate că este din piept de pui.