Alianța strategică dintre Pinocchio și Münchausen împotriva „fake news”

Rusia și din Corea de Nord au semnat un nou acord pentru a „lupta împreună” împotriva „informațiilor false”.

„Tovărășia” dintre agențiile de stat rusă TASS și nord-coreeană KCNA, datează din 2005.

În acel an, TASS și KCNA au semnat un „acord de cooperare”. De notat că TASS este la ora actuală singura media rusă care are un birou permanent la Phenian.

Noul acord include prevederi pentru schimbul de știri și informații, pe lângă lupta „împreună” împotriva știrilor false.

„Constatăm din ce în ce mai des o prezentare falsă a informațiilor în mediul de știri și trebuie să ne opunem răspândirii unor astfel de informații false", a declarat directorul executiv KCNA, Kim Chan Gwang, pentru TASS.

„Cred că agențiile de știri KCNA și TASS trebuie să lucreze împreună pentru a atinge acest obiectiv”, a adăugat el, citat de Moscow Times.

Directorul TASS, Serghei Mihailov, a subliniat necesitatea de a „furniza informații din diverse părți ale globului și, bineînțeles, din Coreea de Nord, care este în multe privințe în centrul atenției mass-media globală”.

Prietenii ruși, corecți și obiectivi

La începutul acestei săptămâni, șeful departamentului de presă al ministerului nord-coreean de Externe a declarat că mass-media ruse au raportat în mod „corect și obiectiv pozițiile de principiu ale liderilor din Coreea de Nord în disputele dintre Washington și Phenian”.

În privința presei occidentale, Phenianul are, evident alte opinii. În viziunea KCNA, aproape orice declarație diferită față de cele ale Phenianului este considerată „fake news”.

La fel și știrile, din păcate reale, despre închisoarea care este Coreea de Nord.

O presă nouă, nu vouă

De remarcat că două țări, Rusia și Coreea de Nord, care sunt în capul listei negre a generatorilor de fake news și de atacuri cibernetice, au început, mână în mână, lupta împotriva informațiilor false.

Dacă, pentru nord-coreeni, propaganda nu se zgârcește cu „fake news”, atribuind dinasiei Kim realizări de semizei și înfierând Occidentul imperialist, în cazul Rusiei lucrurile stau altfel.

Moscova este acuzată de diseminare de false informații pe Internet, o propagandă virală alimentată de media loiale Kremlinului, precum Sputnik și Russia Today sau de fabrici de trolli (conectate tot la antenele Kremlinului), în multiple scopuri: ingerințe în alegeri, destabilizarea unor structuri de apărare (NATO), unor instituții cheie europene sau unor zone sensibile (Ucraina, Orientul Mijlociu, etc)

Vladimir Putin a promulgat, anul acesta, o serie de proiecte de lege controversate care incriminează „disprețul față de stat” și răspândirea „informațiilor false” online, calificate de opozanți drept cenzură.

Nu în ultimul rând, un număr inadmisibil de mare de jurnaliști critici ai Kremlinului au fost uciși în Rusia.

Eldorado pentru fantasme media

Pe de altă parte, bazându-se probabil pe faptul că țara condusă de Kim Jong-un este cea mai izolată din lume, o parte din presa occidentală se dedă la veritabile fantasme mediatice relatând cele mai extravagante rumori despre regimul de la Phenian, difuzând adică informații neverificabile.

Se pune întrebarea de ce Phenian-ul, virulent cu „dușmanii”, nu dezminte aproape niciodată aceste zvonuri, regimul preferând un mutism care, paradoxal, alimentează legendele care se țes în jurul lui Kim Jong-un.