Alianţa ia o pauză de consultări. Cu baronii

Negocierile pentru marea coaliţie a opoziţiei au fost sistate pentru ca Victor Ponta să ia pulsul liderilor de filiale PSD cu privire la pretenţiile PNL.

Crin Antonescu şi Victor Ponta au mutat negocierile pentru marea alianţă social-liberală în propriile lor partide. Pretenţiile emise de liberali vor fi analizate, în următoarea perioadă, în forurile de conducere ale PSD.

"La nivelul liderilor partidelor noastre, discuţiile s-au încheiat şi s-au încheiat bine. Din acest moment, pe baza celor discutate, încep discuţiile în partidele noastre", a anunţat Crin Antonescu la finalul discuţiilor de marţi seara de la sediul PSD.

Spre deosebire de Crin Antonescu care întâi decide şi abia apoi îi anunţă şi pe liberali, Victor Ponta trebuie să ia pulsul baronilor PSD şi să negocieze cu ei înainte de a angaja partidul într-o discuţie.

"În perioada următoare voi discuta cu fiecare preşedinte şi cu fiecare organizaţie judeţeană, să vedem dacă există un consens în partid", a anunţat şi Victor Ponta, care a ţinut să marcheze încă o deosebire între el şi Antonescu: "Nu vreau să afle niciun coleg din PSD de la televizor că facem alianţă". Un astfel de reproş îi făcuseră mai mulţi lideri PNL lui Antonescu în privinţa alianţei cu PC.

Au stabilit că nu au stabilit nimic concret

Cei doi lideri ai opoziţiei, asistaţi din umbră de patronul Dan Voiculescu, au anunţat marţi seară punctele asupra cărora au căzut de acord: principiile alianţei, după cum le-a numit Victor Ponta, sau "elementele fundamentale" în lectura lui Crin Antonescu.

Acestea ar fi că PSD şi PNL, dacă fac o alianţă, aceasta trebuie:

1. să dureze cel puţin până în 2016; 2. să fie înregistrată la tribunal pentru a acoperi prevederile constituţionale care conferă partidului sau alianţei cu majoritate absolută dreptul de a numi candidatul la funcţia de primministru; 3. să aibă candidaţi comuni pentru funcţia de preşedinte şi premier, dar şi pentru cele de preşedinte al Senatului şi al Camerei Deputaţilor.

Practic, negocierile de marţi seară nu au adus nimic în plus faţă de ceea ce stabiliseră la întâlnirea din ziua precedentă.

Problemele dintre PSD şi PNL

Divergenţele dintre PSD şi PNL sunt încă mari, mai ales pe teme esenţiale cum ar fi împărţirea nominală a funcţiilor.

La întrebările jurnaliştilor dacă PSD şi PNL au ajuns la un acord şi un principiu şi în ceea ce priveşte candidaturile comune, dacă acestea vor funcţiona şi la locale, şi la parlamentare, respectiv şi la consilii judeţene, şi la primării, Ponta a răspuns vizibil iritat, semn că aceste subiecte sunt puncte delicate, încă nedepşite ale negocierilor cu PNL: "Nu, şi mă întreb cât o să reuşesc să vorbesc de pensii, de medicamente, de preţul benzinei ca să nu mă mai întrebaţi de împărţirea pe liste. O să vorbesc în continuare".

Cea mai importantă problemă este însă aceea a stabilirii raportului de forţă în alianţă. Liberalii, sub euforia alipirii PC, pretind egalitate cu PSD şi solicită paritate pe liste. Social-democraţii îşi arată scorul electoral şi resping solicitarea ca PNL să primească un număr egal de locuri pe listele viitoarei alianţe.

Spre deosebire de preşedintele PNL care ar fi dorit o alianţă fulger, peste noapte, negociată sub presiunea media şi mai ales în condiţiile sale, Ponta vrea discuţii aşezate, astfel încât deciziile să fie îndelung cumpănite. Preşedintele PSD caută astfel să-i facă pe liberali să-şi conştientizeze adevărata dimensiune de partid de 15%-20%.