Alianta "Dreptate si Adevar" a intrat in istorie

PD a decis sa participe separat de PNL la alegerile pentru Parlamentul European, semnand practic actul de deces al Aliantei D.A.

Democratii merg singuri in alegerile pentru Parlamentul European. Democratii au luat aceasta decizie ieri, in unanimitate, in sedinta conducerii partidului si au facut-o publica la cateva minute dupa ce l-au anuntat pe premierul Tariceanu.

Desi argumentul PD a fost apartenenta la Partidul Popular European (PPE), liberalii cred ca este vorba despre o strategie de subminare a Aliantei, orchestrata de Traian Basescu.

"Apartenenta la PPE este motivarea noastra", a explicat Emil Boc decizia PD, adaugand ca protocolul Aliantei nu a fost incalcat. El a precizat ca, cu doar cateva minute inainte de a face publica optiunea democratilor, l-a informat telefonic si pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a avut o reactie "normala".

Boc a adaugat ca, desi s-a discutat despre participarea pe liste comune cu liberalii, niciodata nu s-a luat o hotarare in acest sens. Mai mult, el considera ca gestul democratilor nu va afecta relatiile cu liberalii de vreme ce PD si PNL au un angajament comun in programul de guvernare.

"Adversarul politic al PD este PSD. Cred ca si pentru PNL este tot PSD", a spus el, care le-a propus liberalilor o "intelegere de neagresiune", pe durata campaniei electorale. "PSD trebuie infrant de fiecare in parte", a adaugat si secretarul general al PD, Vasile Blaga. El a exclus si posibilitatea participarii pe liste cu PLD: "Daca nu mergem cu PNL, nu mergem cu nimeni".

Tariceanu: nu i-au rezistat lui Basescu decat o saptamana "Hotararea PD e o strategie alternativa care nu avea in atentie mentinerea Aliantei, ci sabotarea ei. Pentru mine nu este nicio surpriza. Acum o saptamana am avut o discutie cu colegii democrati care au venit foarte increzatori la mine sa anunte ca vor sa ramana la guvernare in ciuda presiunilor care au fost facute de la Palatul Cotroceni. Eu i-am intrebat: "Cat o sa va tina?". Nu au rezistat decat o saptamana in fata intentiilor presedintelui", a fost reactia presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu, la anuntul PD.

Strategie Motivele democratilor Relatia tensionata din ultimii doi ani cu PNL. Dupa declinarea ofertei de a declansa alegerile anticipate, fiecare propunere a democratilor a primit un raspuns negativ din tabara liberalilor, pe motiv ca in spatele bunelor intentii afisate de PD se afla Traian Basescu, care are ca obiectiv desfiintarea politica a lui Calin Popescu-Tariceanu si a PNL.

Replica dura a premierului in scandalul "Biletelul" si dezamagirea sefului statului ca fostii sai subalterni nu au reactionat pe masura au contribuit la oficializarea separarii politice a PD si PNL.

Refuzul fuziunii si afilierea la PPE. Discutiile privind participarea pe liste comune au revenit pe agenda Aliantei la jumatatea anului trecut, odata cu propunerea de fuziune si de afiliere la PPE facuta de democrati PNL-ului.

Liberalii au cerut, pentru inceput, o "dovada de buna-credinta", respectiv participarea impreuna la euroalegeri. PD nu a dat un raspuns ferm, de vreme ce popularii europeni i-au recomandat sa nu imparta voturile pe care li le-ar putea aduce PD in Parlamentul European.

Mai ales ca PNL isi dorea o paritate de 1 la 1 pe liste, in conditiile in care democratii erau cotati in sondaje cu un procent de doua ori mai mare decat PNL.

Supararea lui Basescu. La decizia de ieri a contribuit, intr-o mare masura, si desfasurarea scandalului "Biletelul". Potrivit unor surse, presedintele Traian Basescu s-a asteptat la o reactie dura din partea PD. Seful statului ar fi fost dezamagit ca democratii n-au iesit de la guvernare, preferand o atitudine de "noncombat" fata de PNL.

Nerecunostinta premierului. In schimbul pozitiei temperate si a refuzului de a iesi de la guvernare, democratii s-au ales de la liberali cu atacuri virulente la adresa lor si a sefului statului. In ultimele zile, PD a transmis PNL avertismente clare in acest sens.

Emil Boc a reamintit ca democratii nu se agata cu orice pret de guvernare, iar o decizie a PNL de a sprijini, alaturi de PSD, modificarea Legii referendumului si demersul de suspendare a sefului statului, echivaleaza cu ruperea Aliantei.

PD si PNL vad cu alti ochi guvernarea Democratii si liberalii vad diferit evolutia actului de guvernare. Ministrul democrat al administratiei, Vasile Blaga, sustine ca "nu exista niciun motiv ca guvernarea sa nu mearga bine". Vicepresedintele PNL Crin Antonescu spune insa ca, in acest moment, toata raspunderea revine PNL, iar premierul Tariceanu trebuie sa actioneze in consecinta. 

"Este clar ca PD este doar un parazit care suge la tata puterii si, in acelasi timp, face o politica demagogica de partid de opozitie. Ca atare, cred ca primul-ministru va trebui sa-si foloseasca la maximum prerogativele, fara a mai tine cont de acesti demagogi din PD", a spus Antonescu.   

Reactiile analistilor Cine si ce pierde   Alina Mungiu-Pippidi: "Publicul este cel care are de castigat din aceasta decizie luata de PD. In loc sa aiba in fata un conglomerat de partide, care oricum s-ar desparti in Parlamentul European, democratii mergand spre Partidul Popular si PNL catre grupul liberalilor. Ei vor profita de aceasta clarificare si vor oferi sprijin electoral celor care merita. Important este ca PNL, PD si PLD sa-si formuleze mai bine doctrinele si sa se aseze pentru a avea o competitie adevarata. Situatia PSD-ului nu este foarte clara. Poate castiga alegerile sau poate sa le piarda".

Bogdan Teodorescu: "PSD-ul este cel care are de castigat. Exista ipoteza ca acest partid sa redevina primul din Romania, in conditiile in care PD si PNL vor merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European. Daca ar fi ramas impreuna, ar fi castigat alegerile. Dar separat este posibil ca formatiunea democrata sa iasa ca prim partid, urmata indeaproape de PSD. In plus, nu va mai iesi un scor de 40a - PD, 20a - PSD, ci unul de genul 28a - PD, 22a - PSD. Pe langa aceasta structura politica, va mai avea de pierdut si Traian Basescu pentru ca ii va disparea motorul politic, Alianta D.A., si va ramane doar cu imaginea asta".

Cristian Ghinea: "PD va castiga, iar PNL va pierde. In plus, va avea de castigat electoratul Aliantei D.A. pentru ca se vor mai limpezi apele. PNL a dat un semnal de loser in aceasta perioada, regretand amarnic ca va merge singur la alegeri. Inevitabil, alegerile europene vor fi un test de popularitate si pentru presedintele Traian Basescu si ar fi fost aberant sa mearga pe liste comune un partid care il sustine pe Basescu si unul care este nehotarat in a-i aplica o pedeapsa sau nu. In ceea ce priveste situatia PSD, aceste alegeri vor fi un test pentru partid si pentru Mircea Geoana, dar rezultatul este inca neclar.

Dan Pavel: "Singura formatiune care are de pierdut este Alianta D.A. Separat, cele doua partide nu vor face decat sa-si testeze forta politica. PNL s-a bazat pe cota inalta pe care o inregistra Alianta si voiau sa stablieasca o paritate la aceste alegeri. PD va avea de trecut un test, ducand singur lupta cu opozitia, in frunte cu PSD, care cere suspendarea presedintelui Basescu. In comparatie cu A.D.A., nici PSD nu va avea de castigat prea mult, cata vreme e condus de autorul replicii "Nici noi nu stim cati am mai ramas" (n.r. - Mircea Geoana)".