Alexandru Rafila: „Vârful epidemiei în România va fi la sfârșitul lunii aprilie”

Alexandru Rafila: „Vârful epidemiei în România va fi la sfârșitul lunii aprilie”

Președintele Societății de Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă că România se va confruntă cu vârful epidemiei la finalul lunii aprilie, iar capacitatea zilnică de testare este în prezent de aproximativ 1.000 de oameni. El a explicat și de ce nu recomandă testele rapide și care sunt măștile care cu adevărat protejează.

 

„Cred că spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai o să asistăm la o creștere zilnică importantă a numărului de cazuri și o să trebuiască, cu un anumit timp înainte, să luăm măsurile astea de distanțare socială foarte stricte.  Într-o luna de zile, vor apărea teste care detectează virusul, deci antigelul viral, apropiate că sensibilitate și specificitate de testele de biologie moleculară, și cu alea pot să fac screening, adică cu alea pot să testez pe toată lumea. Începând de luna viitoare, România poate avea acces la această categorie de teste care identifica virusul și care vor fi pozitive de la începutul bolii și putem să facem o testare extinsă în țară noastră”, a declarat, la Realitatea PLUS, Alexandru Rafila.

Reputatul specialist a mai spus că în acest moment, capacitatea zilnică de testare la noi în țară se apropie de 1000 de teste pe zi.

„În momentul de față, în laboratoarele existente în România este o capcitate undeva între 800 și 1000 de teste pe zi se pot face. Săptămâna viitoare probabil că vom include alte 10 laboratoare în testare să creștem măcar până la 1500 această capacitate. Eu cred că dacă o să ajungem la o capacitate de testare de 3-4.000 de teste zilnic o să rezolvăm problema”, spune Rafila.

El a explicat și de ce nu recomandă folosirea testelor rapide.

„Testele rapide care detectează anticorpii nu sunt utile și nu sunt recomandate de OMS. Problema este că eu îl diagnostichez pe pacient pe baza acestui test dacă este pozitiv abia în ziua a 10-a 12-a de boală. Asta e principalul motiv pentru care nu recomand aceste teste cu anticopri, care determina anticopri. Anticorpii apar după boală, nu apar odată cu boală”, a mai spus Rafila.

Referitor la măștile de protecție,  președintele Societății de Microbilologie a afirmat că doar cele folosite de personalul medical autorizat protejează împotriva infectării.

„Cele chirurgicale simple nu previn contaminarea, ci previn răspândirea dacă noi suntem infectați. Deci alea trebuie purtate de persoanele care sunt infectate, cu coronavirus sau cu un alt virus. Chirurgul de asta poartă masca, nu că să se protejeze el, ci că să protejeze”, a spus Rafila.

 

Ne puteți urmări și pe Google News