Alexandru Rafila face anunţul momentului! Decizia Guvernului în plin război. Vizează sute de mii de oameni

Sursa foto: Gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, face anunţul momentului. Şeful de la Sănătate a vorbit despre refugiaţii ucraineni care au ajuns în România. Acestora li se va oferi asistenţă, iar copiii vor fi înscrişi şi la şcoală. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a vorbit despre integrarea în programa şcolară a copiilor refugiaţi din Ucraina.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre distribuirea pastilelor de iod către români. Un alt subiect atins de acesta este și ușoara creștere a numărului de cazuri de Coronavirus în România.

Rafila dorește ca România să fie capabilă să acorde asistență medicală tuturor persoanelor care vin din Ucraina, ca urmare a conflictului ruso-ucrainean pornit de către Vladimir Putin la finalul lunii februarie.

Solicitările medicale ale ucrainenilor

Ministrul Sănătății a făcut mai multe precizări:

Numărul de solicitări este redus, au fost 107 solicitări la ambulanță, 177 de persoane s-au prezentat la primiri urgențe, circa 180 de persoane au fost internate în România.

Ne interesează posibilitatea de a evalua persoanele refugiate încât să poată fi identificate, mai ales copiii, dacă au boli transmisibile. Nu avem probleme deosebite până în momentul de față. Nu trebuie să fim exagerați în ceea ce privește posibilitatea apariției de cazuri de poliomilelită sau difterie pe teritoriul României.

Autoritățile din sănătatea publică colaborează cu autoritățile regionale pentru a monitoriza posibilitatea transmiterii acestori boli.

Virozele sezoniere

Alexandru Rafila a vorbit şi despre despre monitorizarea virozelor:

Nu cred că este o situație neașteptată în ceea ce privește numărul de infecții respiratorii, pot să vă spun în ceea ce privește infectarea cu Covid faptul că nu pot să afirm că este o creștere îngrijorătoare. Am ramas la 3.000-4.000 de cazuri pe zi, 12% din teste pozitive. Sper că lucrurile să intre în normal în câteva săptămâni. Ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica și trata pacienții cu noul Coronavirus.

Masca de protecție

Ministrul Sănătății a punctat faptul că purtarea măștii de protecție este o recomandare, ci nu o impunere din partea autorităților:

Masca este un mijloc de protecție individuală, nu este o restricție. Masca este recomandată ca o măsură logică și binevenită în ceea ce privește împiedicarea răspândirii oricăror infecții respiratorii.

Pastilele cu iod

Precizările de care este posibil să fie interesați românii în contextul actual, al atacului posibil din partea lui Vladimir Putin în Ucraina cu arme de tip nuclear, este posibilitatea accesării pastilelor cu iod. Precizări au fost făcute și în acest sens:

Trebuie să evaluăm, pentru că discutăm despre câteva milioane de familii, timpul trebuie să fie corespunzător posibilității de distribuire. 16 milioane de persoane sunt pe listele medicilor de familie Este probabil nevoie de două, trei săptămâni pentru ca medicii de familie să își cheme pacienții, conform spuselor lui Rafila. Vom face o informare foarte clară a populației. Guvernul ne va ajuta să avem o campanie de informare despre distribuirea și stocarea pastilelor (...) Gratuit, este o problemă de sănătate publică. Vor fi gratuite ca vaccinul Covid.

Posibila reintroducere a unor restricții

Rafila a făcut clarificări și despre posibilitatea reintroducerii unor restricții față de creșterea ușoară a numărului de cazuri din România datorate de infectarea cu virusul Sars-Cov-2.

Nu am discutat de niciun fel de reintroducere a restricțiilor. Rata de reproducere era ieri de 1,13%. Trendul este crescător, dar nu observăm o creștere a numărului de cazuri internate în spitale. Avem în jur de 2.700 de persoane internate cu Coronavirus pe secții. Vom vedea dacă este necesar, dacă este nevoie să luăm măsuri pentru ajustarea personalului, numărului de paturi. Cea mai mare incidență este în Bucuresti, de peste 6 la mie. Ar putea fi măsuri locale, dar sunt lucruri pe care trebuie să le discutăm și să fie acceptabile și la nivelul populației.

Vaccinarea anti-Covid a ucrainenilor

În țara noastră, persoanele de naționalitate ucraineană pot beneficia de vaccin anti-Covid, dar și de alte tipuri de vaccin:

Această posibilitate este oferită, nu numai pentru covid. Gradul de acoperire redus din Ucraina nu cred ca era datorat lipsei de vaccinuri (...) Li se oferă această posibilitate, dar lucrul ăsta se face cu colaborarea părinților care doresc să-și vaccineze copiii.

Elevii ucraineni și educația din România

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat faptul că 43% dintre refugiații din România sunt minori, iar peste 24.000 au vârsta școlară.

Am avut întrevederi cu elevii si profesorii din Ucraina. Sunt acei elevi care au făcut cereri pentru înscrieri în sistemul românesc de învățământ. 810 elevi sunt înscriși în școlile din România (...) încă avem de procesat 330 de cereri. Vom avea 1140 de elevi înscriși în curiculumul românesc. Sunt elevi care doresc să continue după curiculumul ucrainean. Au nevoie de spații, echipamente, electronice, care le vor fi puse la dispoziție. Este suficient să frecventezi cursurile online ca să termini anul, sunt suspendate în Ucraina examenele pentru liceu și scoală.

Cum sunt susținuți copiii ucrainenilor

Tabletele care le sunt repartizate vor fi primite începând de luni. Nu sunt tablete care se iau de la copiii români. Sunt din stocuri suplimentare, a continuat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Există stocuri suplimentare. nu se va lua în niciun caz vreo tabletă de la vreun copil român. Am vrut să precizez clar acest lucru. Numarul total de clase în România este de 138.ooo. Este simplu de ajuns la concluzia că nu va fi afectat actul educațional în România, în detrimentul copiilor români.

Sorin Cîmpeanu a precizat pe final faptul că se pregătește o vizită, împreună cu oficiali ucraineni, în două școli din România unde sunt copii ucraineniu. Una dintre ele care va funcționa după sistemul de învățământ românesc, cât și una unde elevii vor învăța după sistemul de învățâmânt ucrainean.