Alexandru Rafila, despre legalizarea canabisului în scop medicinal. „Și România se va adapta legislaţiei europene în domeniu”

Alexandru Rafila a declarat că România trebuie să se adapteze legislaţiei europene în domeniu și să accepte canabisul în scop medicinal. Acesta va fi considerat ca orice alt medicament pentru pacienții care au nevoie.

Cu toate că în România canabisul este un subiect foarte controversat, Alexandru Rafila a declarat că țara noastră se va adapta legislaţiei europene în domeniu și că îl va accepta ca pe orice alt medicament.

„Nu e vorba despre punctul de vedere al Ministerului Săpnătăţii, care se schimbă după cum vrea ministrul Sănătăţii. Este vorba despre respectarea legislaţiei europene în materie. Noi avem o agenţie în Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului. În momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizaţie de utilizare la anumite categorii de pacienţi, aşa cum primeşte orice produs farmaceutic, şi România se va adapta legislaţiei europene în domeniu”, spune Alexandru Rafila.

În timp ce mai multe țări deja au legalizat canabisul, Rafila precizează că „noi aşteptăm punctul de vedere al Agenţiei Europene a Medicamentului”.

Sursa foto: Captura video

În Parlament există depus din 2019 de 86 de deputați şi senatori, un proiect de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical, iar în 2021 Guvernul a emis un punct de vedere negativ.

Legalizarea canabisului, o mare problemă

În timp ce România, dar și alte state au luat în considerare legalizarea canabisului, un specialist din Germania a dezvăluit că tinerii se vor confrunta cu mari probleme și că acceptarea acestui drog nu este o soluție.

„Am îngrijorări cu privire la legalizarea canabisului. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce efecte ar avea un astfel de demers. Există exemple de țări care au decis să dezincrimineze canabisul, cum ar fi Olanda, Luxemburg și unele state din SUA. Efectele sunt foarte diferite, prin urmare există alți factori decât cei de reglementare care joacă un rol important. Ceea ce înțelegem acum din ce în ce mai bine sunt consecințele grave ale consumului timpuriu al acestor substanțe. Acesta poate provoca daune ireversibile”, a avertizat profesorul Gahr.

Specialistul a subliniat că este împotriva legalizării canabisului. „Aceasta este de-a dreptul o invitație, se numește neglijență. Nu ar trebui să facem acest lucru”, a spus profesorul Gahr, potrivit Der Spiegel.