Rafila spune adio politicii. Ministrul Sănătății și-a anunțat retragerea

Rafila. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alexandru Rafila a anunțat că nu va mai candida pentru nici o funcție publică, la alegerile de anul viitor, În contextul notorietății pe care a căpătat-o datorită aparițiilor publice, ca reprezentant OMS, în timpul pandemiei, actualul ministru al Sănătății a optat pentru o carieră politică în PSD. El a fost ales în Parlament în 2020.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și-a anunțat intenția de a se retrage din politică după alegerile din 2024. El a spus că nu vrea să mai candideze pentru vreo funcție publică. De altfel, în ciuda reclamei de care a beneficiat, mandatul său nu a fost tocmai încununat de succes. În contextul învestirii guvernului Ciolacu, Rafila a fost contestat, vehement, chiar din propriul partid, PSD.

Alexandru Rafila renunță la politică

Ministrul Sănătății a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în contextul unui eveniment public pe tema PNRR. Anul viitor, sunt patru rânduri de alegeri, iar Rafila a spus că nu va mai candida.

După alegerile din 2020, Alexandru Rafila a fost propunerea de premier a PSD. Iar ulterior, președintele partidului, Marcel Ciolacu îl vedea și candidat la președinție. Între timp, însă, imaginea ministrului sănătății s-a erodat foarte mult, iar mandatul său este departe de a fi un succes.

„Nu mai am nicio intenție de a candida la vreo funcție”, a spus Rafila.

Vineri, ministrul Sănătăţii participat la evenimentul „PNRR: un salt istoric pentru sănătate în România”. În acest context a declarat că sunt 3.500 de proiecte de investiţii majore în derulare. Iar în câțiva ani, a spus Alexandru Rafila, acestea vor schimba sistemul de sănătate din România.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Investițiile în sănătate prin PNRR

Evenimentul „PNRR: un salt istoric pentru sănătate în România” a fost organizat de Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Biroului OMS România. De menționat că actualul minstru Alexandru Rafila a condus în trecut Biroul OMS.

„Este un eveniment pe care îl organizăm acum, la sfârşitul anului 2023, actuala echipă a Ministerului Sănătăţii care a împlinit de curând 2 ani de lucru intens. Cred că trebuie să marcheze acest moment pentru că, în momentul de faţă, avem în România pe sănătate 3.500 de proiecte în derulare, proiecte de investiţii majore care vor schimba, în scurt timp, spun eu, însemnând unul, doi sau trei anim faţa sistemului de sănătate din România”, a declarat Rafila.

Ministrul a enumerat printre proiectele aflate în derulare construcția de spitale noi, amenajarea unor cabinete și centre medicale etc. În acest context, a arătat Alexandru Rafila, reforma în Sănătate este un proces care se derulează în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății.

„În plus, reforma sistemului de sănătate este un proces, nu este o decizie, la care lucrăm împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a continuat ministrul Sănătăţii.

Rafila apreciază cooperarea cu ONG

Ministrul a precizat că parteneriatele între Ministerul Sănătății, profesioniştii din domeniu medical şi organizaţiile neguvernamentale sunt foarte bune. Potrivit spuselor sale, chiar dacă există critici, relațiile trebuie să fie constructive. Alexandru Rafila a spus că scopul acestor parteneriate trebuie să fie activitatea pentru binele cetățenilor.

„Dacă o să reuşim, o să reuşim doar dacă avem parteneriate şi astăzi o să punem în evidenţă aceste parteneriate ale profesioniştilor din sănătate, din Ministerul Sănătăţii, din spitale din România, cu presă şi, nu îl ultimul rând, aş spune organizaţiile neguvernamentale. Am lucrat foarte bine cu toţi, chiar dacă uneori ne-au criticat. Am învăţat din această critică. Important este să fie critică constructivă, să existe un gând bun în spate, pentru că lucrăm pentru binele acestei ţări şi pentru cetăţeni”, a declarat Alexandru Rafila.