Alexandru Mironov: "Dumitru Popescu Dumnezeu a făcut rău la fel de mult ca Elena Ceauşescu"

Într-un interviu acordat EVZ, jurnalistul, care, alături de alţi 35 de europeni, este invitat la toate evenimentele ştiinţifice din Europa, spune că cercetările actuale depăşesc cu mult scince-fiction-ul şi că sigur că există extratereştri.

"Aparatul de telepatie s-a inventat. E telefonul mobil pe care îl avem toţi. Dacă formezi un număr vorbeşti la Sao Paulo în Brazilia în aceeaşi secundă. E telepatie, doar că e cu decibeli şi unde electromagnetice", spune Alexandru Mironov când îl întreb dacă science-fiction-ul începe să devină realitate. De aproape 10 ani jurnalistul, în calitate de profesor de matematică, este invitat, alături de 35 de europeni, la evenimente ştiinţifice.

"Suntem invitaţi la tot ce se întâmplă în Europa, şi nu numai, cu obligaţia ca fiecare să spunem acasă întâmplările în care este implicată elita creatorilor lumii. Foarte adesea ne-am trezit cu cercetări care depăşesc cu mult scince-fiction-ul. Faptul că acum se discută în cosmogonie despre vârsta de peste 300 de miliarde de ani de ani a Universului şi vrem să refacem povestea într-un accelerator de particule, cum e cel de la Large Hadron Collider, este fantezie curată. Am văzut cercetări care ţin de basm. Oamenii de ştiinţă şi-au dat drumul. Nu există limite. Am fost recent la Heidelberg, la două mari institute de studiu al cancerului şi am rămas uimit când am aflat cât de complicat sunt eu şi mai ales ce complicată «instalaţie» este creierul uman", spune Mironov.

De la 4 milioane la 10.000 de fani După o pauză de aproape 10 ani, Televiziunea publică a reluat, de ieri, pe TVR 2, seria emisiunilor de ştiinţă. Proiectul, "Bagă la cap. Ştiinţa în alb si negru", a fost susţinut de Mihai Răzuş şi Cristina Anton şi va avea 12 ediţii. "Au pus un generic care pe mine m-a descumpănit «Bagă la cap. Ştiinţa în alb şi negru». Le-am spus: cum invit eu un academician şi-i spun «Bagă la cap»? Ei sunt tineri şi văd altfel, probabil că au dreptate. Experienţa îmi spune că la orice post m-aş muta cei 10.000 de fani ai emisiunilor de ştiinţă vor veni după mine imediat ce stiu că despre asta e vorba. Acesta e numărul faţă de perioada în care «Ştiinţă şi imaginaţie» era duminică după-amiză şi avea patru milioane de telespectatori. Sigur că atunci erau numai două canale de televiziune", spune cu regret Alexandru Mironov.

Scenarii pentru viitorul planetei "Avansurile tehnologiilor sunt la îndemâna oricui numai că nu sunt puse în aplicare. Eu particip la «Simpozionul de energetică solară» şi pot să spun că lucrurile sunt uşor de rezolvat, nu mai trebuie să aprinzi un chibrit pe planetă. Cu condiţia să lăsăm ca din deşerturile planetei să aduni energia solară. Pe un pătrat de 130 de km pus în Sahara se obţine suficientă energie pentru toată Europa tot timpul. Cu doar 460 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o sumă mai mică faţă de ce cheltuieşte America în cele două războaie prosteşti, putem rezolva problemele energetice ale Europei, ale Orientului Mijlociu şi cel puţin a unei părţi din nordul Africii", este convins jurnalistul.

Teoria lui Alexandru Mironov EVZ: Există extratereştri? Alexandru Mironov: Sigur, cum să nu. Cele peste 500 de exoplanete (planete extra-solare) descoperite ne spun că sunt şanse ca viaţa să existe. Faptul că multe dintre ele se află în aşa-zisa "zonă a vieţii" faţă de soarele lor este un plus. Apă e pretutindeni: pe Titan, pe Marte, în subteran. Tabelul lui Mendeleev este acelaşi pentru tot universul. Cel mai important indiciu este că meteoriţii care cad pe pământ conţin structuri de ARN (acid ribonucleic), cele care dau naştere la viaţă. De ce nu ne întâlnim? Din cauză că suntem  foarte departe unii de alţii şi tehnologiile noastre nu ne permit să ajungem în… Proxima Centauri de exemplu, decât în 4,3 ani lumină, deci trebuie să călătorim cu viteza luminii, ceea ce nu ştim să facem. Probabil că între 100 şi 1000 de ani aceste călătorii vor fi posibile. Teoria mea este că materia a evoluat de la naştere până acum, simultan, în tot Universul. Deci nivelul de evoluţie în civilizaţie este acelaşi peste tot. "Vecinii" care sunt la milioane şi milioane de kilometri sunt tot cam ca noi. Pământul va începe să colonizeze planeta Marte cam pe la sfârşitul secolului acesta, pentru că nu mai încăpem pe Pământ. În 2075 vor fi pe planetă 14 miliarde de pământeni. Acum suntem doar şapte.

Amintiri despre "Almanahul Anticipaţia" şi scuze în faţa marilor scriitori ai lumii În 1974, revista de povestiri ştiinţifico-fantastice, "revistuţa de un leu", care a născut cercetători, ingineri şi curente, şi pe care o citeau 200-300 de mii de oameni, a fost închisă de Dumitru Popescu Dumnezeu. "Acest individ ar trebui pedepsit pentru câte rele a făcut. A făcut rău la fel de mult ca Elena Ceauşescu şi e încă în viaţă, bine-mersi. Are peste 80 de ani şi îşi publică romanele. În acea vreme eu eram profesor la un high-school de matematică în Maroc, prinsesem un contract. Când m-am întors am scris o carte, care a avut un tiraj uriaş şi trei ediţii «Enigmatic, pămîntul». Era despre misterele lumii, tratate în felul meu, ca profesor de matematică. Concluzia era că nu extratereştri au fost iniţiatorii marilor contrucţii, ci inginerii. Cartea a avut un succes uriaş, în jur de un milion de cititori. Aşa am fost invitat să lucrez la «Ştiinţă şi Tehnică» şi la «Televiziunea Română». Am venit în 1979 la «Ştiinţă şi Tehnică». Prin tot felul de tertipuri am pornit o serie de antologii de science-fiction. Apăruse obligaţia editurilor de a face «planul». Şi atunci directorii de editură mă sunau şi-mi propuneau să fac antologii la ei. Cred că am făcut vreo 25. Toată lumea era mulţumită. Apăreau tiraje de 100 - 200 de mii. Luam şi traduceam povestiri din întreaga lume, fără să-mi bat capul cu drepturile de autor. Totul se vindea. Aşa că am propus «Almanahul Anticipaţia». Îmi amintesc coada uriaşă care se făcuse la unul dintre chioşcuri. Am dezvoltat lumea cenaclurilor de SF, până la 55 în întreaga ţară. Cenacliştii contribuiau şi cu lucrări proprii şi cu traduceri. Printre ei, Lucian Mirişcă de la radio Iaşi, Cristian Tudor Popescu şi Bogdan Ficeag în Bucureşti. Nu părea nimic riscant politic. Chiar şi la nivelul activiştilor politici şi al Securităţii se infiltrase ideea că lumea trebuie să se schimbe. Am avut chiar şi un ofiţer de Securitate, care chiar a tradus povestiri. «Almanahul Anticipaţia» a apărut în tiraj de 100.000 de exemplare. Ioan Eremia Albescu, redactor-şef al revistei "Ştiinţă şi Tehnică", a venit cu ideea să nu fie un tiraj prea mare că se observă prea tare şi ne dă în cap. Trebuia să fac rost de hârtie şi aici am avut ajutor din partea fizicianului Valentin Ceauşescu, mare iubitor de sience-fiction. Când m-am dus la «Congresul European al Scriitorilor şi Oamenilor de Science-Fiction» 1990, în Insula Johnsey, erau mulţi dintre scriitorii pe care îi furasem pur şi simplu. Le-am spus atunci «eu vă mărturisesc că mă fac vinovat de hoţie intelectuală. Dacă vreţi, mă puteţi acţiona în judecată, la Haga, e oricum mai bine decât în Bucureşti. Uitaţi însă efectele». M-au aplaudat, la sfârşit, deci, cumva, m-am împăcat cu ei".