Alexandru Ciucu: "Dacă nu poţi să porţi costum, nu purta! Poartă trening!"

Designerul Alexandru Ciucu vorbeşte despre tradiţia familiei sale în croitorie, istoria mărcii "Tata şi fiul" şi despre colecţia pe care o va lansa astăzi.

În bătrâna APACA, în a doua clădire din cărămidă roşie construită acolo de comunişti în 1948, ca măsură a industrializării, se află atelierul de croitorie al tânărului Alexandru Ciucu (35 de ani).

În spatele uşilor metalice ale căror singure urme de modernitate sunt mânerele argintii şi interfonul care îţi anunţă sosirea, se află o încăpere- recepţie desprinsă parcă dintr-o revistă de stil. O lumină aproape naturală, deşi în preajmă nu este niciun geam, pereţii tapetaţi cu diplome, caricaturi şi colaje conturează o parte din personalitatea proprietarului.

O colaborare nobilă La loc de cinste, la vedere, lângă fotografia în care stă alături de Regele Mihai, Alexandru Ciucu păstrează înrămat, în original, certificatul prin care se decidea ca el să fie "furnizor al Casei Regale a României, pe baza recomandării făcute Majestăţii Sale şi Familiei Regale de comitetul particular de experţi şi în temeiul livrării de produse ale creatorului de modă către Casa Regală, de mai bine de un an". "Când munceşti mult, Dumnezeu îţi întinde o mână ca să-ţi încununeze astfel efortul", spune Alexandru despre colaborarea sa cu Casa Regală a României. Nu a tras sfori pentru a intra în graţiile Maiestăţilor Sale.

"Am avut o cunoştinţă comună cu cineva care lucrează pentru Casa Regală şi am fost recomandat. Apoi totul a mers de la sine", spune designerul, care nu-şi mai aminteşte dacă primul costum pe care i l-a furnizat Regelui Mihai a fost pentru vreo ocazie anume. Ca în orice relaţie de asemenea nivel, confidenţialitatea este sfântă, aşa că nu am putut afla nici ce anume şi nici dacă Regele Mihai şi Principele Radu îşi vor face costume noi pentru nunta regală din Marea Britanie a Prinţului William şi Kate Middleton.

"Nu am primit încă acceptul Alteţelor Sale Regale de a discuta despre acest subiect. Nu este vorba despre cine ar putea să croiască, ci dacă Alteţele Lor s-au decis să poarte ceva special pentru această ocazie", lămureşte Alexandru. În ceea ce priveşte modul în care el l-ar vedea îmbrăcat pe William în ziua cea mare, designerul spune că este greu de estimat, mai ales că evenimentul "este o serie de cutume şi protocoale care nu au nicio legătură cu o nuntă în sensul în care suntem obişnuiţi".

O tradiţie "de la bunica"

Dincolo de diplomele care-i atestă specializările în modă - cursuri absolvite la Institutul Marangoni sau la Institutul Carlo Secoli din Italia - atenţia este captată de peretele pe care stau fotografiile patinate de timp ale unor personaje parcă desprinse dintr-un film mut.

O femeie elegantă şi impozantă, care-i seamănă lui Alexandru: "Este bunica mea. Din partea tatălui. De la ea a pornit tradiţia noastră în croitorie", explică acesta. Aflăm astfel istoria dezvoltării unui brand care durează de trei generaţii. Povestea spusă de Ciucu începe în anul 1939, când bunica sa era printre croitorii care aveau ateliere proprii la APACA, altele decât ce vedem acum în fosta fabrică.

"Şi atunci se numea tot APACA, iar, pentru cine nu ştie, a fost înfiinţată în 1862, de Alexandru Ioan Cuza, ca urmare a reformelor sale în domeniul militar. APACA însemna Atelierele Publice Autonome de Confecţii ale Armatei. Celelalte denumiri apărute ulterior nu sunt în conformitate cu documentele fabricii pe care le-am studiat", lămureşte designerul înflăcărat de atâta istorie.

Trei generaţii de croitori

Povestea familiei lui "se scrie" începând cu perioada interbelică, atunci când "bunulgust şi moda au cunoscut adevărata înflorire", şi merge până în prezent cu istoria APACA. Aşa aflăm cum atelierele croitorilor independenţi au fost spulberate în 1948, odată cu industrializarea, cum mare parte dintre meşteşugari au rămas "să-şi piardă talentul" în marea de produse de serie, şi cum breasla aceasta nu a dispărut, ci s-a adaptat.

Pentru că a fi croitor era încă o meserie căutată, tatăl lui Alexandru s-a ghidat după propria zicală - "Omul întâi mănâncă, apoi se îmbracă" - şi s-a făcut inginer textilist. Tot la APACA. Printre maşini de cusut şi valuri de ţesături a crescut şi Alexandru care a ajuns să simtă croitoria ca parte din el. "Nu înţelegeam cum colegii mei nu ştiau ce înseamnă acela "tiv" sau "tighel" şi de ce este important să ai atitudine atunci când te îmbraci".

Mai târziu, cu o diplomă de absolvent de Finanţe-Bănci în cadrul ASEului, a luat drumul Italiei şi a stat la Milano un an să înveţe cum e cu moda. "Dincolo de cursurile propriu-zise am învăţat de la italieni perfecţiunea şi simţul pentru detaliu. Ei nu au designeri mai creativi decât noi, dar sunt perfecţionişti", spune Alexandru Ciucu.

Simplu - Tata şi fiul

Întors în România, unde croitoria nu mai era la fel de bine reprezentată şi nici măcar la fel de interesantă, dar inspirat de Armani, designerul şi tatăl lui au decis, la începutul anilor 2000, că este momentul să pornească propria afacere. De familie. "Nu ne puteam numi altfel decât Tata şi fiul. Am lansat un brand cinstit, în care spuneam cine suntem şi cui ne adresăm".

Totul este atitudine

Alexandru Ciucu se abţine să-i comenteze pe tinerii adepţi ai curentelor "Pitzi" sau "Coca", dar spune că în ceea ce priveşte noua tendinţă "street fashion", totul ţine strict de atitudine. Tot de atitudine ţine şi cum sau dacă să porţi un costum. "Poţi să ai pe tine cel mai bine făcut costum, dacă nu ai atitudine, degeaba. Dacă nu poţi să porţi costum, nu purta! Poartă trening!", recomandă Ciucu.

Pe Armani îl apreciază ca vizionar, dar admite că designerul italian nu excelează în materie de costume. "Îl apreciez pentru că el este cel care, în anii ’80, a schimbat sacoul. Dacă Chanel a fost Moise ca viziune în modă, Armani cu siguranţă a fost Iisus", decretează designerul.

Lansare ca în filme

Alexandru Ciucu lansează astăzi noua colecţie de costume bărbăteşti "Bărbaţii se îmbracă de la Ciucu", parafrazând astfel numele unui celebru film, "Diavolul se îmbracă de la Prada". Pasionat de film, designerul spune că evenimentul va fi un spectacol inspirat din cea de-a şaptea artă.

DETALII. În atelierul său din APACA, designerul face ultimele pregătiri pentru lansarea din această seară de la Palatul Ghika FOTO: ALINA DAN