Un tânăr din Cluj a reușit o performanță incredibilă. Alexandru Bologa a obținut, în toamna anului trecut, medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, iar în 2017, aurul la Campionatele Europene pentru nevăzători, reușind să devină primul judoka nevăzător din România cu medalii internaționale.
Mai mult, Alexandru Bologa este în acelaşi timp şi student la Psihopedagogie Specială, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A ales să urmeze Psihologia tocmai din cauza emoţiilor pe care le avea înainte de competiţii, iar anii petrecuţi în facultate i-au dat noi idei, scrie Ziarul Făclia.
Tânărul sportiv consideră că prea puţine persoane cu dizabilităţi fac sport în România, tocmai pentru că nu ştiu că aceasta este o lume care le poate fi şi lor accesibilă. „Eu îmi doresc să promovez sportul, îmi doresc să creez o imagine bună a sportului, a judo-ului, în rândul persoanelor cu dizabilităţi. (…) Asta, din păcate, la noi lipseşte, oamenii nu cred că persoanele cu dizabilităţi pot să facă aşa ceva. Şi atunci, desigur, părinţii, pentru indemnizaţia aia ce o primesc de la stat îşi ţin copilul acasă şi nu realizează cât rău îi fac. Sunt foarte mulţi copii care provin din familii cu poziţii nefavorabile şi ei încearcă să trăiască de pe acea indemnizaţie”, explică Alex, potrivit sursei citate.
Sursă foto: ziarulfaclia.ro
Tamas Gergely, antrenorul sportivului spune că Alexandru a fost primul judoka nevăzător din România, ceea ce a însemnat pentru cei doi antrenori ai săi, el şi Gianina Andreica, începutul unui drum poate dificil, dar şi uimitor în acelaşi timp. „Pe mine mă fascinează ideea să lucrez cu el, o fac din plăcere. Învaţă foarte repede. Dacă învăţăm o tehnică nouă, are capacitatea de a învăţa atât de bine, îşi construieşte mişcările în aşa fel încât la următorul antrenament zici că de doi-trei ani ştie tehnica respectivă. Este foarte puternic mental, ia mişcarea şi-o analizează, o vede din toate părţile, şi-o aranjează, o desface în bucăţi, în mişcări, şi atunci, peste 2-3 antrenamente, o face foarte, foarte bine”, spune antrenorul, după cum mai scrie Ziarul Făclia.