Zilele trecute, deputații au votat reducerea la 9% a taxei pe valoarea adăugată pentru berea la draft. Amendamentul adus astfel Codului fiscal va pleca în curând spre promulgare
Un TVA de 9% pentru berea la halbă va stimula consumul, va creşte rulajul şi va aduce mai mulţi bani la buget, a comentat pentru EVZ Adrian Merka, deputat din partea Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), inițiatorul măsurii. „Încercăm să stimulăm și crearea de mici unități care să producă bere tradițională românească”, a completat acesta. Deputatul estimează o creştere a vânzărilor cu circa 100.000 de hectolitri, anual. Politicianul a explicat că se încearcă un mic experiment, cu un produs de nișă, pentru a se urmări eficienţa reducerii TVA-ului. Dacă experimentul va reuşi, vom vedea şi alte scăderi de taxă. „Dacă vom avea o creştere a încasărilor, în septembrie-octombrie, vom încerca să aplicăm un TVA de 0% pentru mâncarea servită în restaurante şi 9% pentru celelalte băuturi alcoolice, inclusiv pentru spirtoase”, a afirmat Merka. Un experiment reușit va funcționa ca o „ușă deschisă” pentru celelalte băuturi alcoolice, a explicat acesta.
Producătorii contestă
Din zona producătorilor au apărut, însă, deja voci care critică decizia deputaților. „Se creează clar o discriminare între cei care produc bere la sticlă, unde TVA nu va scădea, și cei care produc bere la draft. În România, 80% din berea care se consumă este la sticlă și nu la draft. Bere la halbă se bea doar la terase și încă la unele de cea mai proastă factură. Cred că guvernanții vor să încurajeze înființarea a cât mai multe terase de acest tip”, a comentat pentru EVZ Radu Morariu, director general al Organizației Patronale a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice. Acesta spune că măsura, adoptată recent, vine ca urmare a lobby-ului puternic al producătorilor de bere draft și atrage atenția asupra consecințelor.
„Unde, în lume, se mai încurajează consumul cât mai mare de alcool, ca în România, prin scăderea TVA? Ca asociație promovăm acest consum, dar cu moderație”, a mai comentat Morariu.
Cât va fi ieftinirea
În prezent, la cele mai ieftine terase din centrul Capitalei, o bere la halbă poate fi cumpărată cu circa 6 lei. Dacă TVA va scădea de la 24 la 9%, atunci prețul ar putea ajunge la circa 5,2 lei, ceea ce poate conduce, într-adevăr, la creșterea consumului. Când am putea bea prima halbă de bere ieftinită? Adrian Merka susține că, dacă procesul legislativ merge repede, iar președintele Klaus Iohannis va promulga rapid amendamentul, prima bere cu TVA de 9% ar putea fi consumată în week-end-ul viitor.