Alertă totală la graniţa României! S-au întărit măsurile de supraveghere. Anunţ al Poliţiei de Frontieră

Întrucât războiul din Ucraina se adâncește, cetățenii ucraineni care fug din calea armatei ruse, iau cu asalt frontierele României, potrivit comunicatului Poliţiei de Frontieră Română. Numai sâmbătă, 16 aprilie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 104.554 de persoane, dintre care 8.648 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 12,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.054 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 18,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.335 cetăţeni ucraineni. Iar de la declanșarea acestei crize, până la data de 16.04.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 730.599 cetățeni ucraineni.

În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare. Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei au fost dispuse și la granița terestră, fiind suplimentate echipajele care derulează misiuni în zonele de responsabilitate. Se acționează în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute, se arată în comunicat.

Peste 700.000 de refugiați de război au ajuns în România

Potrivit informaţiilor recente, în ziua de sâmbătă, 16 aprilie, numărul refugiaţilor din Ucraina care au trecut graniţa în România a crescut cu peste 12% faţă de ziua precedentă.

În data de 16.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 104.554 de persoane, dintre care 8.648 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 12,4% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.054 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 18,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.335 cetăţeni ucraineni (scădere cu 1,8%), a transmis Poliţia de Frontieră, duminică, 17 aprilie, a explicat Poliția de Frontieră.

Câți ucraineni au fugit din case și unde au plecat?

Se crede că peste 10 milioane de oameni au fugit deja din casele lor din Ucraina din cauza invaziei, potrivit Națiunilor Unite. Pe lângă cele 4,3 milioane care au plecat în țările vecine, se crede că alte 6,5 milioane de oameni au plecat din interiorul țării din cauza războiului.

Guvernul Poloniei, care a primit cel mai mare număr de refugiați, a spus că va avea nevoie de mai mulți bani decât îi oferă UE în prezent pentru a găzdui numărul de persoane care sosesc acolo. Republica Moldova, care are de departe cea mai mare concentrare de refugiați pe cap de locuitor, a făcut apel și la ajutor internațional pentru a face față numărului de refugiați care sosesc.

Înaltul Comisariat al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru Refugiaţi (UNHCR) a transmis, vineri după-amiaza, că 4,79 de milioane de cetățeni ucraineni şi-au părăsit țara natală.

În România au ajuns 726.857 de refugiaţi ucraineni. În Republica Moldova au ajuns 419.499 de migranți ucraineni. În Ungaria au ajuns 447.053 de refugiați de război, iar în Rusia au ajuns 484.725 de cetățeni ucraineni.

Ce face Marea Britanie pentru a ajuta refugiații ucraineni?

Regatul Unit a lansat un sistem de vize de familie pentru ucrainenii care au un membru apropiat sau extins în Regatul Unit. După ce guvernul Regatului Unit a lansat și schema Caselor pentru Ucraina. În cadrul acestui sistem, oamenii din Marea Britanie pot nominaliza o persoană sau o familie care să rămână cu ei fără chirie timp de cel puțin șase luni.

Refugiații care vin prin intermediul schemei vor putea trăi și lucra în Marea Britanie timp de până la trei ani și vor avea acces la asistență medicală, asistență socială și școli. Cererile se fac online, iar atât gazdele, cât și refugiații vor fi verificați. Gazdele vor primi 350 de lire sterline pe lună și nu va exista niciun plafon pentru numerele care pot veni în Marea Britanie.

Cu toate acestea, unele familii care au aplicat pentru a fi sponsori s-au plâns că sistemul este prea lent și complicat. La 31 martie, 29.200 de vize au fost eliberate prin ambele scheme , din 65.000 de cereri, informează BBC.