Alertă teroristă a ONU: Stat Islamic și Al Baghdadi sunt activi și pregătesc lovituri puternice și complexe

Alertă teroristă a ONU: Stat Islamic și Al Baghdadi sunt activi și pregătesc lovituri puternice și complexe

Victoria împotriva Daesh autointitulat Stat Islamic – ISIS sau ISIL – a fost declarată până acum de două ori. Mai întâi de către Donald Trump, președintele american anunțând încheierea campaniei în Siria „în proporție de 98%”, cu ocazia ocupării sătucului Baghouz, ultima zona din celebrul Califat rămasă controlată de către organizație.

Epopeea Daesh a început cu 6 ani înainte, când lansase campania de control territorial și creare a Califatului și ajunsese, la momentul de apogeu la un teritoriu de dimensiunea Marii Britanii, la frontiera între Siria și Irak, pe care-l controla și-l conducea cu legea islamică sharia, cu atrocități, măceluri și fimulețe macabre cu execuțiile cele mai inimaginabile, postate pe internet. Pe de altă parte, Guvernul irakian a clamat înfrângerea Daesh/Stat Islamic în Irak tot în decembrie anul trecut.

Totuși un raport special făcut pentru Consiliul de Securitate al ONU lansat miercuri vine să infirme aceste anunțuri. Mai mult, Grupul Consiliului de Securitate al ONU pentru monitorizarea impactului sancțiunilor internaționale făcute să slăbească Stat Islamic, Al Qaeda și alte organizații teroriste din cele două francize, a anunțat că Stat Islamic s-a pregătit să lanseze atacuri internaționale complexe în cursul anului, după ce revendicase și i se atribuie cel mai sângeros atac din Sri Lanka, la 21 aprilie, care viza nouă explozii aproape simultane în bisericile catolice și hotelurile de 5 stele din insula ceaiului, cu 258 de morți și peste 500 de răniți.

Potrivit raportului, se așteaptă atacuri inedite, neașteptate, bine plasate și sofisticate, susținute de campania de propaganda media globală, cu scopul redobândirii relevanței globale și a marcării mesajului că Stat Islamic există în continuare, nu a dispărut, este activ și are capacitatea de a planifica și realiza atacuri majore de mare complexitate. Principalele arii vizate ar fi în Africa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud Est. Din descrierile raportului, nu ar fi vizate Europa, SUA sau Australia, dar nici alte zone situate mai degrabă în miezul capacităților de apărare antiteroriste occidentale. Țintele ar fi obiective occidentale sau care conțin mulți turiști de peste tot din lume, atacuri cu impact major și multe victime, dar în zone mai puțin pregătite să se confrunte și să prevină atacuri teroriste de amploare.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, formulările din raport par ciudate și nespecifice. Nu Stat Islamic ar comite atacurile, cât se vorbește despre „mai multe atacuri inspirate de Stata Islamic vor avea loc”, cu referire la ideologia grupului și la capacitatea sa mediatică, mai mult decât la acțiunea directă a acestuia.

Pe de altă parte, forța Stat Islamic nu trebuie minimalizată. La această oră, după distrugerea ultimelor zone controlate/ocupate/administrate de Daesh Stat Islamic la frontiera dintre Siria și Irak, încă există mici pungi pe care organizația teroristă le controlează în Siria și Irak. În plus, dispune, după eliminarea teritorialității sale, de peste 30.000 de luptători în diferite formule, în întreaga lume, unii fiind foști luptători refugiați cu grupări ale organizației în special în zona sub-sahariană dintre strâmtoarea Bab el Mandeb și Sahara Occidentală – Mali în Vestul Africii, la Oceanul Atlantic – a doua categorie fiind soldați afiliați și necunoscuți autorităților, rămași în formula celulelor silențioase peste tot în lume.

În plus, Daesh/Stat Islamic beneficiază încă de vaste resurse financiare. Daesh / Stat Islamic a fost cea mai bogată organizație teroristă, cu bani furați din bănci irakiene în zona ocupată, din vânzarea de produse petroliere ale rafinăriilor controlate și așa mai departe. Potriit raportului, Daesh ar mai avea în conturile sale, sub diferite forme, peste 450 milioane de dolari, o sumă încă mai mare decât produsul din 10 ani după 2001 al Al Qaeda cu toate francizele sale. Cu asemenea resurse se pot organiza și planifica atacuri internaționale pe scară largă peste tot în lume, cu preponderență în statele unde accesul la arme de foc și produse explozibile sau precursori ai acestora este mai lesne posibil iar coruperea unor zone de funcționari de nivel redus sau obținerea de suport local din partea unor francize e mult mai probabilă. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că un grup mic de înalți oficiali al Daesh Stat Islamic cunoscuți din perioada vârfului dominației lor, inclusiv Abu Bakr al -Baghdadi, sunt liberi. În cazul liderului formal - despre care se spune că nu prea ar avea un rol major în zona operațiunilor, fiind doar un lider simbolic - nici premiul de 25 milioane de dolari pus pe capul său de americani nu a ajutat și acesta nu a putut fi identificat, mai mult, oficialii americani au recunoscut explicit că acțiunile și locurile unde s-ar putea afla nu sunt cunoscute.

Victoria anunțată de către Președintele american la 20 decembrie 2018 pentru Siria, în proporție de 98%, ca și cea anunțată tot la sfârșitul anului trecut de către autoritățile irakiene au primit cel mai puternic răspund în aprilie, la atentatul din Sri Lanka, despre care nu se poate spune cu exactitate ce legătură a avut și ce rol a avut Daesh direct în planificarea, finanțarea și realizarea lui. De altfel, pe al Baghdadi îl caută în continuare americanii, rușii, sirienii, irakienii și kurzii din regiune.

Col. Sean Ryan, purtătorul de cuvânt al coaliției anti ISIS, din care face parte și România, a anunțat clar și explicit faptul că: „Coaliția nu-l deține, nu-l are în custodie sub nici o formă, nici nu știe unde se află”. În mod concret, se știe despre el că acum 18 luni s-ar fi aflat în zona frontierei dintre Irak și Siria, în deșertul ce separa cele două state și se îndinde în jurul frontierei. Este ultimul moment când s-a manifestat și poate fi probat ca trecând prin regiune, unde a fost văzut de către terți. De altfel, structurile de informații irakiene au comunicat oficial că al Baghdadi s-ar ascunde undeva în acel desert, ar folosi tuneluri pentru a se mișca subteran între cele două state, având mai multe ieșiri în diferite zone. Nu utilizează comunicații electronice de nici un fel, nici echipament electronic, de frică să nu fie identificat din satelit sau de drone în vreun fel. Atunci când vrea să se întâlnească cu cineva, procedura spune că persoana e adusă la o distanță de două ore de locul unde se află cu mașinile, apoi este luat cu motocicleta de o persoană și ajunge la întâlnire.

De altfel, oficialii americani anunțau că au țintit toți apropiații disponibili în efortul de a ajunge la Al Baghdadi, un trofeu relevant pentru viitoarea campanie prezidențială a lui Donald Trump. Bodyguardul personal al lui Al Baghdadi, Khaled al Saudi a fost ucis, în zona al Baaj, lângă frontiera irakiano-siriană. Soția sa a fost arestată. Același lucru s-a întâmplat și cu alți apropiați ai lui al Baghdadi, sperându-se în cooperarea or sau în piste directe. Nu a fost, însă, cazul.

Singura apariție publică a lui Al Baghdadi, de unde sunt imaginile cu el, datează de la 29 iunie 2014, când a jurat asumarea respnsabilității de conducător al Califatului în Marea Moscheie al Nuri din Mosul. Și despre familia sa se știu puține lucruri, băiatul său fiind ucis în Siria central în iulie 2018. Toate rapoartele ulterioare care spuneau despre rănirea sau uciderea sa s-au dovedit false. Cel mai recent aparține rușilor, care în 2017 a anunțat oficial că „este o mare probabilitate” ca al Baghdadi să fi fost ucis într-un bombardament rus. SUA a infirmat repede afirmațiile iar în septembrie 2017, al Baghdadi a avut un mesaj audio public care a fost autentificat, după un altul în august, acestea fiind ultimele sale semne de viață.