Cetățenii britanici au fost sfătuiți să nu călătorească în Ucraina, iar cei care se află în ţară ar trebui să plece imediat, potrivit unei actualizări privind sfaturile de călătorie ale Ministerului de Externe de vineri.
Ministerul de Externe îndeamnă britanicii că „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale de transport”. „Cetățenii britanici din Ucraina ar trebui să plece acum”, a spus Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO).
Ambasada Marii Britanii la Kiev va rămâne deschisă, dar „nu va putea oferi asistență consulară personală”. Iar cei care preferă să nu părăsească Ucraina sunt îndemnaţi să „rămână vigilenți pe tot parcursul din cauza potențialelor operațiuni de luptă, să-şi păstreze planurile de plecare sub control constant și să se asigure că documentele de călătorie sunt la zi”.
Se crede că numărul cetățenilor britanici din Ucraina este de câteva mii, dar mulți au legături puternice cu țara și este puțin probabil să plece.
SUA au spus că o invazie ar putea avea loc oricând
Casa Albă a spus că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în decurs de o săptămână, posibil în următoarele două zile, și a îndemnat americanii să părăsească țara acum. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, care se află în prezent în Rusia, a avertizat că o invazie ar putea avea loc „oricând”.
Rusia a negat că se pregătește să invadeze și a acuzat țările occidentale că își subminează securitatea prin extinderea NATO către granițele sale. În ciuda faptului că Rusia a plasat peste 130.000 de militari în apropierea graniței, susține că nu are în plan aşa ceva.
Pe de altă parte, tocmai au început exerciții militare masive alături de Belarus, iar Ucraina acuză acum Rusia că îi blochează accesul la mare. Kremlinul spune doar că dorește să impună „linii roșii” pentru a se asigura că fostul său vecin sovietic nu se alătură NATO.
Kremlinul a emis, de asemenea, o listă de cereri de securitate către Occident, inclusiv o retragere a desfășurării de trupe din unele state ex-sovietice și să garanteaze că Ucraina și Georgia nu vor adera la NATO.
De asemenea, Moscova spune că nu poate accepta ca Ucraina - o fostă republică sovietică cu legături sociale și culturale profunde cu Rusia - să se alăture într-o zi alianței de apărare occidentale NATO și a cerut să fie exclus acest lucru, scrie Daily Mail.