Alertă! Purtați măști pentru a evita gripa! Medicii trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să prevină tragediile

Alertă! Purtați măști pentru a evita gripa! Medicii trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să prevină tragediile

Țările Europene au luat în derâdere „metoda japoneză” de a evita epidemiile și pandemiile, dar s-a ajuns în situația în care aceasta ar putea fi singura soluție de a evita un număr foarte mare de decese provocate de virusurile gripale în acest sezon. Medicii recomandă purtarea măștii de tip „chirugical” atunci când circulați cu transportul în comun sau când intrați în medii agglomerate.

În țara noastră 9 decese au fost provocate, până în acest moment, de gripă, iar în țările membre UE numărul este mult mai mare și în creștere. Pandemia specifică sezonului rece se va extinde, se pare, anul acesta mult mai rapid. De aceea, medicii români încearcă din răsputeri să convingă populația să se vaccineze acum, pe ultima sută de metri, pentru că încă mai există timp pentru ca vaccinul să creeze anticorpii necesari în organsim, imunizarea realizându-se în circa două săptămâni. Mai mult, spitalele din toată țara au redus durata timpului de vizitare a pacienților pentru a diminua riscurile de expunere a celor deja bolnavi cu acest virus care poate, în unele cazuri, să fie mortal. Spitalul Județean de Urgență Constanța a declarat stare de carantină ieri, fiind primul spital din țară care „pune lacătul pe ușă” din cauza gripei.

 

O ultimă soluție, cu scop preventiv

Ne puteți urmări și pe Google News

Epidemiologii sfătuiesc românii să apeleze la banalele „măști chirurgicale” atunci când circulă în spații aglomerate și să se spele foarte bine și foarte des pe mâini. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenţă explică modul în care aceste măști oferă protecție împotriva pandemiei: „Acele măști îi protejează pe ceilalți. Pentru a ne proteja și pe noi, este nevoie de o mască cu un filtru bidrecțional. Totodată, măștile simple au o durată limitată, depinde și cît de repede se îmbibează cu secreții, vapori de apă, aer, dar este bine să le purtăm. Este o măsură suplimentară de protecție. Pentru o protecție 100% este bine să purtăm măștile etanșe, dublu filtru, dar sunt scumpe. Dacă nu avem o mască, este foarte important să punem mâna la gură, la nas, în momentul când strănutăm. De altfel, ar trebui să respectăm cele patru regulile simple: să evităm aglomerațiile și contactul cu persoanele bolnave, respectarea regulilor elementare de igienă – șervețel de unică folosință când strănutăm sau tușim, spălatul cât mai des pe mâni pentru că virusul se transmite și prin contact, în al treilea rând să avem un stil de viață sănătos – să mâncăm fructe și legume proaspete, respectarea programului de odihnă, evitarea consumului excesiv de alcool și, un lucru foarte important, evitarea automedicației!”, ne-a declarat medicul. „Anul acesta gripa a început mai devreme, sezonul va fi mai intens, dar mai scurt. Deci încă putem să ne vaccinăm. Trebuie să ținem cont că pentru fiecare persoană în parte, deciziile terapeutice, ca și decizia vaccinării se iau împreună cu medicul”, mai menționează el.

Foarte periculoasă pentru copiii mici

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru avertizează: „Gripa este foarte periculoasă pentru copiii mici, adică cei cu vârsta sub 5 ani! La primele simptome, aceștia trebuie consultați de medic și testați pentru virusul gripal”. Pentru a-i proteja pe copii, dacă nici ei și nici micuții nu sunt vaccinați, părinții trebuie să evite să se expună virusului. „Măștile sunt foarte bune! Mulți au râs de japonezi, văzându-i cu ele prin metrou, însă e o metodă de prevenție. Totodată, nu e prea târziu pentru vaccin, circulația gripei aflându-se încă pe panta ascendentă”, a mai spus pediatrul.

Descoperire uluitoare a unor cercetători din SUA

În plin sezon de gripă, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Michigan din Statele Unite a identificat un grup de bacterii din nas şi gât care ar putea scădea riscul îmbolnăvirii.

Cercetătorii au utilizat date prelevate în cadrul unui studiu longitudinal privind transmiterea gripei în cadrul gospodăriilor din Nicaragua, efectuat în perioada 2012 – 2014.

717 persoane din 144 de gospodării în care existau indivizi cu gripă confirmată au fost recrutate pentru acest studiu şi monitorizate timp de treisprezece zile sau până când au dezvoltat gripă. 537 indivizi au fost testaţi negativ cu gripă la începutul studiului.

Oamenii de ştiinţă au analizat mostrele de bacterii din nas şi din gât prelevate la momentul înrolării în cadrul studiului şi au utilizat secvenţierea ADN pentru a determina tipul bacteriilor prezente. La analiza compoziţiei bacteriene a tuturor mostrelor au fost descoperite cinci grupuri distincte.

„Am analizat ce fel de grupă de bacterii avea fiecare şi dacă acest lucru influenţa riscul de gripă şi am aflat că da, aşa este!”, a declarat unul dintre autorii studiului, Betsy Foxman, profesoară de epidemiologie la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Michigan.

„Aceasta este partea interesantă. Ne spune că dacă o persoană care prezintă această comunitate de bacterii are un risc redus de a contracta gripă. Este o veste importantă deoarece nu a mai fost demonstrată anterior”, a adăugat cercetătoarea.