Gazele pentru populaţie s-ar putea scumpi cu peste 10% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi complet liberalizat, astfel că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să intervină pentru a stabili un mecanism de creştere graduală, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak.
“În sectorul gazelor, vom înregistra probleme majore de la 1 aprilie. Dacă nu se va face nimic, presiunea pe preţul plătit de consumatorii finali va fi extrem de mare. Vorbim de creşteri de două cifre pentru consumatorii finali, dacă ANRE nu ia măsuri”, a spus Hajdinjak.
El a amintit că, anul trecut, Guvernul a stabilit că, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, dar preţul final va fi în continuare reglementat. Între timp, preţurile din piaţă au crescut, în principal ca urmare a cotaţiilor petroliere.
“Dacă ne uităm la evoluţia preţurilor din piaţă de acum, vedem că este nevoie de scumpiri semnificative. Pe termen scurt, dacă Guvernul sau ANRE vor să păstreze preţurile pentru consumatorii finali, este nevoie de intervenţii. (…) Guvernul trebuie să intervină de la 1 aprilie, pentru că este clar că vor începe probleme”, a continuat şeful E.ON România.
El a mai spus că se aşteaptă la o creştere a preţului de import, care, în România, este legat de cotaţiile petroliere.
“Preţul petrolului este ridicat şi continuă să crească, aşa că nu putem decât să vedem un trend ascendent. În această iarnă a fost diferit, din cauza preţului redus al ţiţeiului de la mijlocul anului trecut, de aceea am şi avut o pondere mare a gazelor de import”, a explicat el.
În luna noiembrie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, declara că, de la 1 aprilie 2017, preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat.
El a amintit că preţul plătit de populaţie este îngheţat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută. Preşedintele ANRE a explicat că tarifele finale vor rămâne reglementate până la 2021, aşa cum prevede legea, însă a arătat că din ce în ce mai mulţi consumatori vor prefera să îşi schimbe furnizorul.