Un nou studiu realizat de Common Sense Media a descoperit că 53 la sută dintre copii au propriul smartphone până la vârsta de 11 ani.
Studiul prezintă un portret al tendințelor actuale în utilizarea tehnologiei în rândul adolescenților
În cei patru ani de la ultima anchetă națională a tinerilor și adolescenților Common Sense Media arată că numărul de smartphone-uri a crescut drastic printre copii. Michael Robb, director de cercetare la Common Sense Media a declarat: „Trebuie să te gândești la ce înseamnă să dai o lume întreagă de informații unui copil de 8 ani”.
În 2015, de exemplu, 24% dintre copiii între 8 și 12 ani aveau smartphone-uri. Acum, 41 la sută dintre copiii din aceeași grupă de vârstă îi au telefoane inteligente. În urmă cu patru ani, potrivit ultimului studiu Common Sense Media, vârsta la care majoritatea copiilor aveau propriile smartphone-uri era de 13-14 ani, vârste la care majoritatea elevilor trec de la gimnaziu la liceu.
Specialiştii spun că utilizarea smartphone-ului din copilărie poate afecta dezvoltarea creierului adolescenților, afectarea somnului, impact negativ asupra relațiilor sociale și creșterea anxietății și a riscului de depresie.
"Recomand ca părinţii şi alţi îngrijitori să dezvolte un acord familial pentru a preveni astfel de riscuri", a spus dr. Sarah Domoff, profesor asistent de psihologie clinica la Central Michigan University.
Common Sense Media spune că un obiectiv al studiului său este de a oferi un portret cu privire la tendințele actuale: "Dacă doriți să dați un telefon unui copil, trebuie să vă asigurați că îl vor folosi în mod responsabil. Trebuie să aveți conversații în prealabil - și nu doar despre cum se foloseşte, ci și mai multe conversații practice despre riscurile la care se expun", spus specialistul.
"Copilul meu de 7 ani scapă smartphone în apă. Cum poți să te asiguri că înțelege valoarea unui telefon inteligent de 1.000 de dolari? Cum ajutăm să ne asigurăm că această tehnologie se folosește în siguranță?".