O cercetare publicată săptămâna aceasta în jurnalul Science a scos la iveală faptul că oceanele absorb circa 31% din cantitatea de carbon emisă în atmosferă în urma activităţilor umane.
Acest lucru creşte aciditatea apei şi afectează ecosistemele, atrag atenția oamenii de știință.
Richard Feely şi-a petrecut numeroşi ani din carieră în larg colectând mostre de apă din adâncuri pentru a explora modul în care emisiile de carbon schimbă lumea oceanelor. Cercetător-şef la laboratorul din Seattle pentru studiul mediului din Pacific al Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA), el a prelevat eşantioane de apă din Antarctica, a străbătut Tahiti şi a scăpat cu bine din furtuni „imense”, la bordul vaselor pentru cercetări, potrivit Agerpres.ro.
În majoritatea zilelor petrecute în astfel de misiuni, care durează peste o lună, nu se observă nicio ambarcaţiune la orizont. „Uneori vezi o balenă sau nişte păsări”, a spus el.
Munca este grea, anostă. Însă, datele colectate de Feely şi de alţi oameni de ştiinţă din toată lumea oferă informaţii cu privire la cantitatea de carbon emisă în urma activităţilor umane care ajunge în oceane şi despre ce ar putea însemna acest lucru în viitor.
Studiul publicat săptămâna aceasta în Science a analizat peste 100.000 de eşantioane de apă colectate din toată lumea în perioada 1994 - 2007 din aproape toate colţurile şi de la toate adâncimile oceanului.
Analiza a relevat că oceanele absorb aproximativ 31% din carbonul pe care oamenii îl răspândesc la nivel global. Greutatea carbonului absorbit în oceane în fiecare an a fost, în medie, în perioada studiată, echivalentă cu 2,6 miliarde de maşini Volkswagen Beetle, după cum a exemplificat Feely.
Este „un serviciu uriaş pe care oceanele îl fac”, a spus cercetătorul care se numără printre coautorii studiului. „Astfel se reduce semnificativ temperatura globală”, a adăugat specialistul.