Administrația Națională de Meteorologie (ANM) emite o alertă meteo imediată pentru mai multe județe din țară. Se preconizează că vor avea loc averse, descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului.
ANM a emis o nouă alertă de Cod Galben pentru ploi și vijelii. Conform informațiilor, în intervalul 1 iulie 2023, ora 18.00 - 2 iulie, ora 06.00, se prognozează fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată în regiunile Banat, sudul Crișanei și Oltenia.
Cod Galben de vreme rea în sud-vestul țării
În zonele locale se prognozează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse intense și torențiale, descărcări electrice, precum și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale de 55...70 km/h.
De asemenea, se pot înregistra vijelii și căderi de grindină pe arii restrânse. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor atinge valori cuprinse între 20...25 l/mp, iar izolat se pot înregistra peste 40 l/mp.
Un cod galben de instabilitate atmosferică este în vigoare și de azi, ora 18.000 și până pe 2 iulie, ora 23.00
În intervalul menționat, se vor înregistra perioade cu averse, descărcări electrice, iar izolat pot apărea căderi de grindină. De asemenea, se vor semnala local intensificări ale vântului, cu viteze cuprinse între 45 și 55 km/h.
Aceste fenomene meteorologice vor avea loc în seara zilei de sâmbătă, 1 iulie, și în noaptea de sâmbătă spre duminică, 1/2 iulie, în regiunile vestice și sud-vestice. Duminică, 2 iulie, se vor înregistra în special la deal și munte, precum și în sud-est. Cantități de apă de 15...25 l/mp vor fi acumulate local, iar izolat se pot înregistra valori peste 30 l/mp.
Urmează două luni cu manifestări extreme ale vremii
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat vineri, în urma ședinței de Guvern, că reprezentanții ANM i-au informat că în următoarele două luni ne vom confrunta cu evenimente meteo extreme.
„Toate forţele şi mijloacele Administraţiei Bazinale Apele Române din zonele afectate şi respectiv cele Crişul şi Mureşţul au fost şi sunt pregătite de intervenţii, fiind suplimentate dacă situaţia o cere. Am solicitat situaţia la zi a numărului de utilaje şi persoane disponibile, la Apa Crişuri are 332 de persoane şi 90 de mijloace, la Apa Mureş, un personal operativ de 236 de persoane şi 112 mijloace de intervenţie”, a spus ministrul Mediului, despre situaţia inundaţiilor din ultima perioadă.