Alertă meteo ANM! Anunţ infiorător al meteorologilor. Nor de praf saharian deasupra României

Praf saharian. Sursa foto: Arhiva EvZ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un comunicat cu privire la un nor de praf saharian care va sosi peste România în perioada 30 martie – 01 aprilie. Meteorologii avertizează că vom avea parte şi de posibile „ploi roșii”.

Administrația Națională de Meteorologie ne avertitează cu privire la un nor de praf saharian care va ajunge peste România în următoarele zile. Mai exact, în perioada 30 martie – 01 aprilie circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre.

Ploi roşii în partea de sud a ţării

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest.

Potrivit meteorologilor, joi seara și vineri noaptea, se vor atinge concentrații ridicate în mare parte din țară. Partea afectată spre sfârșitul săptămânii este în special în jumătatea de sud a țării, unde este posibil ca precipitațiile să capete o culoare roșiatică, fiind numite „ploi roșii”.

Ce este praful saharian

Praful siberian nu este altceva decât nişte particule minerale minuscule, care sunt atât de ușoare încât curenții de aer puternici îl transportă rapid. Praf saharian se formează după vânturile fierbinți din Africa care transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru, acesta nefiind însoțit de vreo substanță chimică sau dăunătoare, ci doar de mizerie.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Praful din Sahara este periculos pentru sănătate

Oamenii de știință spun că praful siberian cu particulelor fine nu este bun pentru plămâni. Cercetătorii au urmărit 15 ani de înregistrări ale impactului prafului asupra calității aerului asupra comunităților aflate în aval de continentul african. Ei au descoperit cât de dens este aerul încărcat cu praf şi, totodată, devastator mai ales pentru un nou-născuţi.

În Africa de Vest, dacă praful a îngroșat aerul cu aproximativ 25 la sută - un plus de 10 micrograme de praf în fiecare metru cub de aer - probabilitatea ca acel copil să supraviețuiască a scăzut cu 18 la sută. Mai mult, este demonstrat faptul că bolile respiratorii sunt principalele cauze de deces și invaliditate în întreaga lume.