Cercetătorii se așteaptă la o epidemie globală de variola maimuței. Doar o anumită categorie de persoane va avea imunitate la virus

Sursa foto: arhiva EVZ

Alertă la nivel mondial. Oamenii de știință spun că doar persoanele peste 50 de ani au acum protecție împotriva variolei maimuței care circulă în mai multe state. În prezent, spun medicii, este știut faptul că variola maimuțelor ar putea declanșa un focar care ar putea „mătura lumea”.

Britanicii au primit în mod obișnuit vaccinul antivariolic până în anii 1970, la scurt timp după care virusul a fost eradicat. Scăderea imunității la o familie de virusuri poate explica de ce epidemiile de variolă de maimuță sunt tot mai frecvente

Programe similare au fost  în întreaga lume în același timp. Deși nu a fost creat special pentru variola maimuțelor, vacinul Imvanex - realizat de firma daneză Bavarian Nordic - este eficient de până la 85%, deoarece cei doi viruși sunt cât de cât asemănători.

Antiviralele și terapiile pentru variola funcționează și pentru variola maimuțelor

Dr. Romulus Breban, cercetător la Institutul Pasteur din Paris, a spus că actualul focar global „se așteaptă să se întâmple” din cauza nivelului de imunitate „aproape zero” în lume. Nouăsprezece țări au detectat cazuri în ultima lună, ceea ce a stârnit alarmă, deoarece infecțiile apar de obicei doar în vestul și centrul Africii.

Profesorul Neil Mabbott, imunopatolog de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că persoanele de peste 50 de ani sunt singurul grup protejat împotriva variolei maimuțelor. „Deși nivelul de imunitate va scădea în timp, vaccinarea împotriva variolei oferă protecție de lungă durată”, a spus el. „Unele estimări sugerează că acest lucru poate dura zeci de ani.”

Experții cred că populațiile care interacționează cu animalele infectate se află în spatele acestei răspândiri. Cel puțin 221 de cazuri de variolă a maimuței au fost confirmate în întreaga lume de când primul pacient s-a îmbolnăvit în Marea Britanie pe 6 mai, cele mai multe infecții fiind în rândul bărbaților gay și bisexuali.

Emiratele Arabe Unite, Republica Cehă și Slovenia sunt ultimele țări care au înregistrat infecții. Pavel Dlouhy, șeful Societății pentru Boli Infecțioase din Republica Cehă, a declarat: „A fost doar o chestiune de timp, ne așteptăm la asta de zile întregi”.

Totul a plecat de la un festival gay din Gran Canaria

Cehul a prezentat simptome ale bolii după ce s-a întors de la un festival din Anvers, Belgia, la începutul lunii mai. Mai multe cazuri de variolă a maimuțelor au fost legate de atunci cu Darklands – un festival la scară largă, desfășurat în perioada 5-8 mai.

În Slovenia, un bărbat care a dezvoltat simptome după ce s-a întors din Insulele Canare, a fost confirmat, de asemenea, că are variola maimuță, potrivit autorităților sanitare. Infecțiile cu variola maimuței au fost deja legate de festivalul gay din Gran Canaria, la care au participat până la 80.000 de persoane în perioada 5-15 mai.

Emiratele Arabe Unite au anunțat primul caz de variolă la maimuță la o femeie de 29 de ani care a fost în Africa de Vest. Între timp, Anglia a confirmat ieri încă 14 infecții, ducând totalul la nivelul întregii Marii Britanii la 71. Scoția a confirmat luni primul său caz, în timp ce nicio infecție nu a fost observată în Țara Galilor sau Irlanda de Nord.

În Marea Britanie persoanele care au avut contacte cu risc ridicat de cazuri confirmate sunt sfătuite să se autoizoleze acasă timp de trei săptămâni și să evite contactul cu copiii. De asemenea, li se oferă vaccinul Imvanex. În Marea Britanie, bebelușilor sub 12 luni li s-a administrat vaccinul.

Oamenii de știință nu cunosc originea variolei

Descoperirile de erupții cutanate asemănătoare variolei la mumii egiptene sugerează că virusul există de cel puțin 3.000 de ani. La vârf, s-a estimat că au apărut 50 de milioane de cazuri în fiecare an. Virusul, care a ucis 1% din cei infectați, a fost detectat ultima dată în Somalia în 1977, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat virusul eradicat în 1980 - singura boală infecțioasă care a obținut acest statut.

Oamenii de știință au avertizat că ar putea fi necesară o campanie de vaccinare pentru bărbații gay și bisexuali pentru a combate focarul de variola a maimuțelor. O mare parte a cazurilor sunt în rândul bărbaților gay și bisexuali. Oamenii de știință au sugerat că virusul a fost răspândit prin „evenimente”, inclusiv festivaluri, iar acum se răspândește în aceste comunități.

Vaccinarea bărbaților gay și bisexuali ar trebui luată în considerare „în principiu”

Dr. Jake Dunning, consultant în boli infecțioase la Spitalul Royal Free din Londra: „Este nevoie de date mai întâi pentru a identifica acești bărbați ca un grup cu un risc deosebit, în curs de desfășurare, de a dobândi sau de a fi expuși la variola maimuțelor. Acest lucru trebuie făcut rapid, pentru a vedea cât de gravă este variola maimuței la acești bărbați, în ceea ce privește numărul de cazuri și impactul asupra sănătății lor.

De asemenea, oficialii din domeniul sănătății nu au în vedere încă vaccinarea bărbaților gay și bisexuali, dar nu au exclus să se facă acest lucru. Regatul Unit are deja 5.000 de doze de vaccin Imvanex împotriva variolei stocate înainte de focarul actual. Secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, le-a ordonat oficialilor să cumpere mai mult de 20.000 de doze suplimentare, după ce cazurile au început să crească săptămâna trecută, susțin surse citate de Daily Mail.