Problema rafalelor solare există de foarte mult timp, dar nimeni nu a reușit să găsească o explicație care să se bazeze pe fapte concrete, până acum.
Planeta noastră este constant lovită de vânturi ce provin de pe suprafața Soarelui. Chiar dacă parcurg o distanță foarte mare până la noi, aceste rafale solare au o temperatură mult mai mare decât ar fi trebuit, scrie Sciencealert.
Știm deja că particulele care alcătuiesc plasma din heliosfera Soarelui se răcesc pe măsură ce se întind, dar problema este că acest proces pare să dureze mai mult decât în mod obișnuit și să ajungă încă fierbinți pe Terra.
„Oamenii au studiat rafalele solare încă de când au fost descoperite în 1959, dar sunt multe proprietăți importante ale plasmei care încă nu au fost înțelese pe deplin”, spune fizicianul Stat Boldyrev de la Universitatea din Wisconsin.
„Inițial, cercetătorii au crezut că rafalele solare se răcesc foarte repede pe măsură ce se îndepărtează de Soare, dar măsurătorile realizate din satelit arată că în momentul în care acestea lovesc Pământul sunt de 10 ori mai fierbinți decât se credea”, a mai spus acesta.
Echipa de cercetători a folosit tehnologie de ultimă generație pentru a studia plasma și acum cred că au descoperit secretul acestei probleme. Din primele informații ar fi vorba de o „mare de electroni” care nu se „desprind” foarte ușor de Soare.
Procesul expansiunii s-a presupus că se supune legilor adiabatice, ceea ce ar însemna că energia pur și simplu nu este adăugată sau eliminată dintr-un sistem dar se pare că nu ar fi așa.