Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat duminică seara că starea de urgență instaurată din cauza pandemiei de coronavirus va fi ridicată de Sf. Gheorghe, adică la data de 6 mai.
Mai departe, propunerea semnată de președinte și premier va ajunge miercuri la Parlament, iar starea de urgență nu va mai fi în vigoare de joi.
„Asta ar însemna că de joi nu vom avea interdicţia de deplasare. Bineînțeles că este dificil pentru oameni să petreacă atâta timp în casă.
Dar a fost singura modalitate de a ne proteja părinții şi pe cei mai tineri și cred că, în cea mai mare parte, am reușit acest lucru”, a afirmat președintele sârb la TV Pink.
„A fost datoria noastră să ne asigurăm că statul funcționa, să-i aducem acasă pe cetățenii noștri aflaţi în străinătate, să asigurăm ventilatoare.
Serbia a fost destinată să fie ca Italia. Statul s-a dovedit a fi foarte serios și foarte operațional. Un rol foarte important l-au avut medicii care au fost responsabili pentru combaterea coronavirusului.
Epidemiologul Predrag Kon a subliniat că este foarte mulțumit de faptul că statul a acţionat foarte rapid și eficient atunci când a fost vorba de implementarea tuturor propunerilor și măsurilor.
Cred că suntem aproape de sfârșitul acestui sezon epidemic. Noi ne-am angajat să protejăm viața. Imaginați-vă dacă am fi făcut ceea ce a făcut Suedia, care are peste 3.000 de morți.
La întrebarea de ce mama sau tatăl meu au trebuit să moară, nu aș ști să răspund. Nu am redus numărul de morți, l-am prezentat pe cel real, nu am redus numărul de teste”, a mai precizat şeful statului sârb.
În prezent, Aleksandar Vučić a subliniat că se fac mult mai multe testări pentru a se detecta un număr cât mai mare de pacienți asimptomatici-
De asemenea, el a menţionat că deși cetăţenii au murit adesea din cauza altor boli, ei au fost totuşi pozitivi și s-a considerat că au murit din cauza coronavirusului.
Președintele a spus că Serbia lucrează la îmbunătățirea viitorului sistem de sănătate, a subliniat importanța sectorului IT şi nu a uitat de conflictele personale.
„În Slovenia s-a reușit o victorie ca a noastră. Austria are de trei ori mai mulți morți, Ungaria are făcute mult mai puține teste și de patru ori mai mulţi decedaţi.
Macedonia are 90 de morți, dar e de patru ori mai mică. Așadar, rămân Pristina și Zagreb. Îmi place să citesc toate lucrurile rele pe care le scriu despre mine în Croația, și doar calculez câte luni au mai rămas până când le vom egala PIB-ul”, a spus Vučić.
Transcript realizat de Rador