Alertă în comuna Bucșani din Dâmbovița, după ce o educatoare de la grădința din localitate a fost internată în spital cu TBC. Toși copiii au fost testați, iar trei dintre ei pentru că au reacție la tuberculină mai mare decât cea din standarde, au fost trimiși la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București pentru analize suplimentare.
Trei copilași din Bucșani au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie Maria Nasta din București după ce educatoarea lor a fost internată cu TBC.
„Referitoar la cazul de tuberculoză depistat la un cadru didactic, angajat al grădiniţei din comuna Bucşani, aducem la cunostinţa opiniei publice următoarele: În data de 27 decembrie 2017, la D.S.P. Dâmboviţa a fost comunicat cazul de tuberculoză şi a fost demarată ancheta epidemiologică preliminară cu sprijinul medicului de familie, care este şi medicul colectivităţii şcolare. Cadrele didactice şi copiii care frecventează grupa doamnei educatoare, au fost îndrumaţi către Dispensarul TBC din Târgovişte pentru investigaţii. În data de 5 ianuarie 2018 au fost testate IDR la tuberculină 5 cadre didactice şi 19 preşcolari, din care 3 copii au prezentat o zonă de induraţie de peste 10 mm, fiind îndrumţi către Secţia pediatrie a Spitalului „Marius Nasta “din Bucureşti, în vederea efectuării unor examene medicale suplimentare. În data de 9 ianuarie 2018 s-au efectuat operaţiuni de dezinfectie în unitatea de învaţământ. Ancheta epidemiologică este în derulare, efectuandu-se în continuare supravegherea contacţilor şi testarea cutanată a acestora”, explică reprezentanții DSP Dâmbovița.
„Micuții au fost trimiși la București pentru analize suplimentare, întrucât la testele pe care le-au făcut medicii de la dispensarul din localitate au avut o reație mai mare decât cea din standard. Nu este confirmată boala la ei, se fact teste”, a declarat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al DSP Dâmbovița, Marinela Popa.
„Polițiștii de la IPJ Dâmbovița s-au autosesizat în această dimineață și au deschis dosar penal în cauză. Acum se face anchetă ca să vedem dacă se întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, mai precis cea din articolul 352 din Codul Penal”, a declarat, pentru EVZ, Inspector principal de poliţie Alexandra Cristina Ciurea.
Potrivit Art. 352 din noul Cod Penal, care face referire la „Zădărnicirea combaterii bolilor”, dacă educatoarea cu bună știință a pus în pericol sănătatea copiilor, este pasibilă de pedeapsă cu închisoarea. Iată ce spune Art.352:
(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.
Jurnaliștii de la postul de televiziune locală MDITV susțin că educatoarea ar mai fi fost bolnavă de TBC în trecut și că, de fapt, acum boala ei ar fi recidivat.
„Femeia ar mai fi fost bolnavă de TBC în trecut, iar acum ar fi aflat că boala i-a recidivat. Dispensarul din localitate ar fi refuzat să îi emită o adeverință medicală ca să poată preda, însă femeia și-ar fi obținut o altă adeverință de la o clinică din Târgoviște. În prezent, educatoarea este internată într-un spital de specialitate. Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a demarat cerectări în acest caz și a testat toți copiii și părinții care au intrat în contact cu femeia. Este posibil ca numărul copiilor care ar fi contactat bacteria TBC să crească”, notează mditv.ro.