Alertă! Escrocii în pas cu tehnologia. Înșelăciunea căreia mulți români i-au căzut pradă

Poliția Română a lansat un avertisment pentru toti cetățenii care vând produse pe site-urile de anunțuri. Un nou tip de „țeapă” și-a făcut loc în portofoliul escrocilor.

 

Într-o postare pe o rețea de socializare, Poliția arată cum poate fi recunoscut un astfel de escroc. Poliția atrage atenția că escrocii apelează la o nouă metodă pentru a înșela oamenii. Potrivit polițiștilor, victimele sunt racolate din rândul celor care vând produse pe OLX.

Astfel, potrivit alertei făcute de polițiști, escrocii îi contactează pe vânzători și le solicită datele cardului pentru a se poate face plata unui produs pe care îl cumpără. „Au apărut din ce in ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand…că ciupercile după ploaie putem spune”, se arată într-o postare pe Facebook a Poliției Române, care arată și câteva indicii după care poate fi descoperit un astfel de „țepar”:

– Va păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs. – Limba română scrisă lasă de dorit…Google Translate nu este chiar un geniu!

– Va anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă…NU FACEȚI ASTA!

– Va sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afară țării. Poliția Română a publicat și un model de mesaj primit de la un escroc de un român care vinde fotolii pe site-urile de anunțuri.

Deja au fost semnalate cazuri în care mai mulți vânzători de bună credință au căzut pradă unor astfel de practici.

Pe aceleași site-uri de vânzări  se practică și varianta anunțului unui câștig. Utilizatorii aflau faptul că sunt „fericiții” câștigători ai unui premiu de 500 de lei iar pentru a recepționa „premiul” vor trebui să dea reply cu următoarele date: numărul de card, titular card, dată de exiprare a cardului, codul de securitate, număr de telefon etc.

Bineînțeles că și de această dată sau găsit suficient de mulți utilizatori „naivi” care le-au oferit infractorilor aceste date fără să stea pe gânduri, impulsionați probabil de tentația unui câștig rapid și fără eforturi suplimentare.