Tuberculoza bovină cauzează din nou îngrijorare, mai ales printre vânători. Primul caz a fost a unui bărbat de 77 de ani care a contactat o formă de TBC datorată microbacteriei bovis.
"Mycobacterium bovis" este o bacterie cu creștere lentă fiind agentul cauzator al tuberculozei la bovine. Este legată de Mycobacterium tuberculosis, bacteria care provoacă tuberculoza la om.
Bărbatul din Michigan n-a avut contact cu nicio persoană afectată de tuberculoză, n-a băut lapte crud, dar a vânat cerbi timp de 20 de ani. Ştirea a fost dată de Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor, care acum a recomandat vânătorilor să folosească mânuşi şi echipament de protecţie înainte de a atinge animalele. Se pare că "cerbii zombie" au ajuns şi în Nevada, unde funcţionarii testează animalele găsite moarte prin tufişri şi monitorizează cerbii migratori.
Atenţie! Tuberculoza bovină se găseşte nu doar la bovine, ci şi la bizoni, elani şi iepuri
Timpul de contagiere şi apariţia primelor semne ale bolii poate varia de la câteva luni la câţiva ani. Se manifestă doar când este în stadiu avansat cu ganglionii limfatici îngroşaţi, atacuri intermitente de febră, scăderea producţiei de lapte şi slăbire, de aici comparaţia cu zombie.
Tuberculoza umană cauzată de "Mycoabcterium bovis" este o boală puţin cunoscută, dar care n-a dispărut. Se estimează că 3-4 % din tuberculoaza umană este cauzată de microbacteria tipică bovinelor, iar cele mai expuse riscului sunt persoanele care trăiesc în zone extraurbane, ca veterinarii şi măcelarii. În Uniunea Europeană, astăzi, aceasta e o infecţie rară, cu un procent de 0,03 la 100.000 de locuitori. Dar cifrele sunt poate subestimate, titrează La Stampa.