Alertă de inundații pe mai multe râuri din România de la INMH

Alertă de inundații pe mai multe râuri din România de la INMH

Ploile care nu se mai opresc, mai ales în zona de sud a României, aduc cu ele probleme mai grave: sunt așteptate inundații în patru județe.

Astfel, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova, Buzău şi Vrancea, valabilă până duminică la amiază. Totodată, INHGA a prelungit Codul galben pentru râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea până duminică noaptea.

„Având în vedere precipitaţiile prognozate, cumulate cu cedarea apei din stratul de zăpadă atât începând din această seară, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00, colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis Cod portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice Teleajen (din judeţul Prahova), Buzău şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Nehoiu (din judeţele Buzău şi Prahova), pentru Râmnicu Sărat - din bazinul superior şi afluenţii din bazinul lui mijlociu şi inferior (din judeţele Vrancea şi Buzău), pentru râul Putna şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Tulnici (din judeţul Vrancea). Din această seară, de la ora 21:00, până mâine dimineaţă, la ora 6:00, pe unele râuri din judeţele Prahova şi Buzău, este posibil ca fenomenele prognozate să aibă o severitate mai mare”, anunță „Apele Române” pe Facebook.

Codul galben se menţine şi se prelungeşte până duminică, la miezul nopţii, pentru sectoarele de râuri din cele patru bazine hidrografice Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa şi Siret, respectiv judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.

Potrivit „Apele Române”, în toată această perioadă, se pot produce scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie. Pe râurile mici, se pot forma viituri rapide, care pot avea, ca efect imediat, producerea unor inundaţii cu impact local. De asemenea, se pot înregistra creşteri de debite şi niveluri, fiind posibilă depăşirea cotelor de atenţie, respectiv de inundaţie.

„Dispeceratul central al instituţiei noastre a transmis avertizarea hidrologică către dispeceratele de la nivelul unităţilor noastre bazinale de apă care au în administrarea lor sectoare de râuri aflate sub avertizări, respectiv Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa şi Apele Române Siret. Acestea au retransmis-o, la rândul lor, autorităţilor locale şi judeţene, precum şi inspectoratelor locale pentru situaţii de urgenţă. Încă din cursul serii trecute, specialiştii noştri au sporit monitorizarea cursurilor de apă aflate sub avertizare şi sunt pregătiţi să acorde sprijin nemijlocit autorităţilor, dacă şi acolo unde situaţia o va impune. Lucrările noastre hidrotehnice se comportă în condiţii de siguranţă. Respectăm prevederile regulamentelor de exploatare, pe care le-am reactualizat şi le-am adaptat pentru timpul friguros”, mai arată specialiștii de la Apele Române.