Alerta de infectare cu E. coli continuă! Scenariu posibil: Orașul Pitești ar putea fi focarul de infecție!

Dintr-un total de 16 bebeluși afectați de această bacterie (au fost 17, unul a murit deja), 14, internați în două spitale din București, sunt de pe raza județului Argeș.

 Dintre cei 14, patru sunt din Pitești, restul copilașilor provenind din alte șapte localități argeșene. Deși nu s-a descoperit încă sursa acestei bacterii puternice - poate fi prezentă în apă, lapte praf, fructe sau legume - trebuie luat în calcul faptul că mulți dintre părinții care locuiesc pe raza județului Argeș cumpărau portocalele, bananele, laptele praf sau apa plată chiar din Pitești.

FOTO: După cum se poate observa, cele mai multe cazuri de infecție provin dintr-o zonă în care Piteștiul joacă rolul principal

Cum rezultatele anchetei demarate de autorități întârzie, iar părinții din întreaga țară sunt în alertă maximă cu privire la bacteria care a lovit bebelușii din județul Argeș (s-au semnalat deja și două cazuri distincte - unul în Craiova, altul în București - așadar bacteria câștigă tot mai mult teren), Evenimentul zilei a încercat o investigație proprie. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în Argeș și, așa cum este logic, aici ar trebui căutate atât focarul, cât și sursa. Contactată telefonic, Sorina Honțaru, șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș, ne-a declarat: „Ancheta este în desfășurare, părinții copiilor afectați sunt la București, la spitalele unde le sunt internați micuții, așa că nu putem analiza toate datele până nu se întorc și ei. Or să revină și acasă, vă dați seama, deci investigațiile vor continua și de luni încolo”. Întrebată dacă cele mai multe cazuri au fost descoperite la Pitești, deoarece aveam informații că sunt și familii care au domiciliul în diverse localități argeșene, dar, de fapt, ar locui în Pitești, doamna Honțaru a detaliat: „Sunt patru cazuri din Pitești. E adevărat, o familie avea domiciliul în Ștefănești - moșteniseră acolo o casă de la bunici, dar locuiau în Pitești. Este singurul exemplu pe care-l știu”.

FOTO: Sorina Honțaru, șefa Direcției de Sănătate Publică Argeș (foto mijloc)

Un numitor comun: aprovizionarea de la magazinele din Pitești

Cu patru cazuri de copii infestați într-un singur loc, la care se adaugă încă zece din localitățile din jurul Piteștiului, avem 14 cazuri în această zonă, dintr-un total de 16. Autoritățile se feresc să folosească termenul „focar de infecție”, dar este aproape evident că Piteștiul poate fi considerat drept locul de unde a pornit totul. Explicația ar fi următoarea: cele zece familii care provin din șapte localități argeșene diferite au și un numitor comun. Cele mai multe din aceste familii se aprovizionau, își făceau și, probabil, încă își mai fac cumpărăturile la Pitești, din marile magazine. Cum copilașii afectați de această bacterie sunt, aproape toți, în etapa de diversificare - consumă așadar, pe lângă apă, lapte la sân sau lapte praf, și fructe sau legume pasate, poate și carne - există posibilitatea ca unul din aceste produse, purtător al bacteriei, să fi fost „plimbat” dintr-un singur loc - localizat în Pitești - către celelalte localități argeșene. Ba chiar, la Craiova sau la București, unde au fost semnalate alte două cazuri.

 Polițiștii îi întreabă pe părinți unde și-au făcut cumpărăturile

De remarcat că și polițiștii care anchetează „Cazul bebelușilor” au luat în calcul această variantă, confirmată, pentru Evz, chiar de managerul Spitalului Marie Curie din București, domnul Daniel Buzatu: „Vă pot spune că polițiștii au ridicat deja documente de-ale copiilor. Mai mult, reprezentanții Poliției vorbesc chiar acum (n.r. - ieri, la prânz) cu părinții. Îi întreabă de unde au cumpărat anumite fructe - banane, portocale - , dar și de unde au luat, dacă au luat, lapte praf, apă plată, legume, etc.”. Întrebat dacă nu cumva este prea târziu, existând șansa ca furnizorii care s-au simțit cu musca pe căciulă să se fi descotorosit demult de marfa suspectă, domnul Buzatu a parat: „Nu cred că le-a trecut lor prin minte așa ceva... Oricum, încercați și la Ministerul Sănătății, ei ar trebui să știe în ce stadiu este ancheta. Sunt convins că au luat și ei în calcul această ipoteză și că au verificat sau vor verifica furnizorii mari de produse alimentare din Pitești”.

FOTO:Daniel Buzatu

Ministerul Sănătății și limba de lemn

Dacă managerul Spitalului Marie Curie ne-a răspuns cu amabilitate solicitărilor, nu același noroc l-am avut și cu angajații Ministerului Sănătății: „Ancheta poate dura și șapte zile. Până la finalizarea ei, nu ne putem pronunța. S-au luat probe din diferite fructe, legume, din apă, din diferite tipuri de lapte praf. Inclusiv din spitalul din Pitești”.

Faptul că nu s-a identificat încă sursa acestei bacterii ucigătoare - care poate fi găsită într-unul din fructele de sezon, în legume, în apă, în laptele praf - acestea la rândul lor fiind împărțite în zeci de tipuri, în funcție de firma sau magazinul care le comercializează - este, din păcate, o situație reală, greu de gestionat de autorități. Foarte probabil rămâne însă faptul că această sursă, acest focar de infecție, ar trebui căutat în Pitești, locul de unde, prin nu se știe ce formă, bacteria a ajuns atât în orașul propriu-zis, cât și în cele șapte localități învecinate. Ba, poate, chiar și în Craiova și în București.

E. coli și Rotavirus pentru 11 bebeluși?

Surse medicale au dezvăluit ieri, pentru Digi24, diagnosticele bebelușilor internați la Spitalul Marie Curie din București. Astfel, toți cei 11 copilași ar fi afectați de E. coli! Mai mult, trei dintre aceștia ar fi contactat și E. coli, și Rotavirus, situație posibilă, confirmată chiar de medicii de specialitate! Pentru a verifica dacă diagnosticele sunt reale, l-am contactat pe dr. Radu Tăbăcaru, șeful secției de Terapie Intensivă de la „Marie Curie”. Răspunsul său lasă loc de interpretări: „Nu știu. M-ați întrebat de două ori, iar răspunsul meu este că nu știu. Nu vă pot spune astfel de lucruri la telefon”. 

Patru copii de la Marie Curie, la Terapie Intensivă

Dintre cei 11 bebeluși internați la Spitalul Marie Curie din București, 4 sunt monitorizați permanent, la Secția de Terapie Intensivă. „Acum (n.r. - ieri, la prânz), avem patru copilași la Terapie Intensivă. E adevărat, unul, a cărui stare s-a ameliorat, va fi mutat de aici la salon. Doar că, din păcate, îi va lua locul un alt bebeluș, a cărui stare s-a agravat. Așadar, rămân tot 4 copii la Terapie”, ne-a declarat Daniel Buzatu, manager la „Marie Curie”. De remarcat că, potrivit unui comunicat oficial remis aseară de Ministerul Sănătății, nici un alt copil din Argeș n-a mai fost transferat la București în ultimele 36 de ore.

Bebeluș plimbat ca o minge între spitalele din Pitești

Părinții din județul Argeș sunt revoltați de tratamentul aplicat de doctorii din Pitești copiilor lor. Bobi Modan, tatăl unui băiețel de 9 luni, internat săptămâna trecută la Spitalul Marie Curie din București, este unul dintre ei. „Pe 31 ianuarie, copilul a început să aibă diaree și să verse, dar am crezut că este de la dințișori. Tocmai îi ieșeau. În fine, după trei zile, am mers de urgență la spital, în Pitești, la Pediatrie. De gardă era doctorița Ceaușescu, care dormea! Cum asistenta a refuzat s-o trezească, am fost pasați la Boli Infecțioase, unde bebelușul nostru a fost internat. Copilul a fost pasat așa, ca o minge, timp de trei zile, între Pediatrie și Boli Infecțioase. Într-un final, am ajuns la București, la Spitalul Marie Curie, unde băiețelul meu a fost trecut pe dializă. Dacă aș fi venit de la început aici, poate nu mai ajungeam cu el la dializă. Medicii din Pitești se poartă cu bebelușii noștri mai rău decât cu animalele”, a declarat părintele pentru ziarul Curierul zilei din Pitești.