Alertă alimentară: CAISELE ȘI NECTARINELE din TURCIA sunt PLINE DE PESTICIDE. MEDICII AVERTIZEAZĂ: În caz de INTOXICAȚIE NU EXISTĂ ANTIDOT!

Caise și nectarine pline de pesticide. Produsele provin din Turcia. Un fungicid folosit pentru combaterea rapănului a pătruns în fructe. Medicii spun că dacă apare intoxicația cu acesta, nu există antidot !

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară a realizat un control, în perioada 5-11 mai. Rezultatele arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia.

„În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus”, se arată în comunicatul ANSVSA.

În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid.  În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA.

Controlul

În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate  din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor având rezultate conforme.  Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import.

„Menţionăm că, atât pentru proba prelevată din lotul de caise, cât şi pentru cea prelevată din lotul de nectarine, depăşirea limitelor maxime înregistrată nu produce efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sănătatea, în urma unui consum îndelungat a unor cantităţi mari de produs contaminat”, mai spune ANSVSA.

Ce este această otravă?

Kresoxim-metyl - fungicid utilizat pentru controlul rapănului(scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere, legume cucurbitacee, nuci pecan etc.

Medicii avertizează: nu există antidot!

Ce trebuie să sţiţi:

Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgenţe, atrage atenția că nu e de glumit cu aceste substanțe.

1.Efectele toxice ale substanței kresoxim-metyl depind de doză şi durata expunerii.

2. Nu există antidot.

3. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.

3. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional dar se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.

4. Pe termen lung, consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.

5. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.

Cum procedăm?

 

6. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.

7. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată.

„Nu e prima dată când produsele din Turcia depăşesc valorile admise la pesticide. În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat”, spune medicul.