ALERGIILE de iarnă apar de la frig și mobila din casă. Iată cum se manifestă

Pielea atopică, alergiile care apar din cauza covoarelor sau substanţelor toxice din mobilă sunt mult mai frecvente iarna, atenționează medicii

Faptul că pe vreme rece stăm mai mult timp în spaţii închise, unde nu pătrunde soarele şi aerul proaspăt, favorizează dezvoltarea reacţiilor alergice. Acest gen de alergii sunt neglijate mai ales pentru că în sezonul rece multora le curge nasul din cauza răcelilor, aşa că alergiile sunt condunfate cu infecţiile respiratorii. În spaţiile închise unde merg caloriferele creşte emanaţia de substanţe toxice care provine din mobila lăcuită, din covoare sau mochete. Şi astfel de cauze pot declanşa reacţii alergice care se manifestă asemănător cu cele care apar primăvara: nascul curge, ochii sunt umezi, apart use și strănut.

Şi animalele pot crea astfel de probleme fiindcă şi ele petrec mai mult timp în casă în lunile reci de iarnă. Ornamentele din bradul de Crăciun vechi acumulează praf şi pot fi de asemenea responsabile de apariţia reacţiilor alergice la copii.

Scapă de covoare, aeriseşte frecvent

  1. Ce e de făcut totuşi cu aceste alergii de iarnă?

Daca este posibil, scapă din casă de “colectorii” de praf cum ar fi draperiile grele şi lungi sau animalele de pluş;

  • Foloseşte pentru a acoperi salteaua sau pernele nişte cuverturi anti-alergene;
  • Spală cearcefurile şi animalele de pluş în care se acumulează praf la fiecare 7-14 zile în apă fierbinte;
  • Dacă trebuie să ţii un animal în casă, nu-l lăsa în camera copilului şi spală-l şi pe animal pentru a înlătura alergenii de la suprafaţă;
  • Dacă este posibil, scoate din casă covoarele sau mochetele şi înlocuiteşte-le cu parchet şi covoraşe foarte mici;
  • Aspiră frecvent, foloseşte filtre HEPA;
  • Păstrează umiditatea din aer redusă, fiindcă acarieni se dezvoltă mai bine acolo unde umiditatea este ridicată;
  • Aeriseşte frecvent şi nu da caloriferele la maxim;
  • Renunță la fumat

Alergii la frig cu complicaţii

Urticaria Afrigore este o afecţiune mai complicată care se dezvoltă la frig  (de fapt se mai numeşte şi alergie la frig). Se manifestă prin apariţia unei erupţii pe obraji şi mâini (în special), dar pot fi şi pe alte zone ale corpului. Tegumetul este alb, iar pe suprafaţa lui se văd vinişoare arborescente, asemănătoare cu nervurile unei plante. Acest tip de alergie se tratează însă. Cei afectaţi trebuie să aibă grijă ca atunci când este frig afară să-şi acoperi foarte bine mâinile şi faţa. În plus, trebuie să ia medicamente antihistaminice pe toată perioada sezonului rece şi să-şi de cu unguente.

O reacţie mai intensă a organismului la frig este o boală numita pernioză: pielea este roşie-vineţie, degetele de la mâini, picioare, pielea de pe coapse se învineţesc, chiar se fisurează şi crapă iar bolnavii acuză mâncărmi şi durere. Nu este nevoie de temperaturi foarte scăzute pentru ca pernioza să se manifeste, 3-4 grade C pot fi suficiente pentru a apărea o modificare a pielii. Această afecţiune este de fapt o tulburare a circulaţiei periferice care în cazurile simple se corectează  cu vasodilatatoare, vitamina C şi căldură.

 

 

 

 

 

 

 ş