Actualul primar al celei mai mici comune din țară, Bătrâna (județul Hunedoara), are din start culoar câștigător la viitoarele alegeri locale: e singurul candidat pe post.
Aritmetica acestei runde de alegeri locale este extrem de simplă pentru Radu Herciu, actualul primar al comunei Bătrâna, care este oficial cea mai mică din țară. Pentru postul de primar s-a înscris în cursă doar edilul în funcţie - Radu Herciu (PNL). La alegerile locale 2020 se repetă situaţia din urmă cu 4 ani, când același edil penelist și-a exprimat interesul pentru postul de primar.
Algoritmii săi electorali îi sunt și de data asta extrem de favorabili lui Herciu. Chiar și dacă va fi singurul care votează la alegerile locale, primarul îşi va păstra mandatul. Comuna Bătrâna din Hunedoara este cea mai mică din ţară, având aproape 120 de locuitori, iar 97 dintre aceştia au drept de vot Bătrâna are în componență 4 sate: Bătrâna, Fața Roșie, Piatea și Răchițaua.
La Consiliul Local, însă, candidează aproape 40% din locuitorii comunei, deci bătălia va fi mult mai drastică și reală, spre deosebire de scrutinul pentru postul de primar, mai mult formal. Bătălia pentru cele 9 locuri în Consiliul Local se va da între 5 partide care au depus listele.
Potrivit presei locale, doar PNL are listă completă de 12 candidați. Pro România, UDMR și USR au înscris pe liste câte 7 nume, în timp ce PSD are doar trei candidați înscriși. Cu alte cuvinte, din cei 97 de locuitori cu drept de vot din comuna Bătrâna, 38 la sută sunt candidaţi la alegerile locale, a afirmat Ciprian Mandici, membru USR. scrie Hunedoara Liberă.
Birourile electorale de circumscripţie urmează să constate, luni, rămânerea definitivă a candidaturilor pentru alegerile locale din 27 septembrie. Conform calendarului anunţat de Autoritatea Electorală Permanentă, birourile electorale de circumscripţie vor încheia un proces-verbal prin care se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor.
La începutul acestei săptămâni, după cum a anunţat premierul Orban, ar urma să fie aprobat ordinul comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţii Electorale Permanente privitor la regulile de protecţie sanitară care vor fi aplicate pe perioada campaniei electorale şi respectiv, pe perioada exercitării dreptului de vot la alegerile locale.