Alianța PSD-PNL ocupă prima poziție în intențiile de vot pentru alegerile europarlamentare, cu 43,7%. Pe locurile următoare se află AUR cu 17,5% și Alianța Dreapta Unită cu 14,1%, conform unui sondaj efectuat de INSCOP.
Alegerile europarlamentare. Alianța PSD-PNL ar obține cele mai multe voturi
Dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un partid sau candidat din listă, indiferent dacă declară că vor vota sau nu (reprezentând 75% din totalul eșantionului în luna mai, comparativ cu 74,4% în luna aprilie), 43,7% ar opta pentru alianța PSD-PNL (față de 46,6% în aprilie).
17,5% dintre respondenți ar opta pentru AUR (față de 16,7% în aprilie) la alegerile europarlamentare, iar 14,1% pentru Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) (față de 13,8% în aprilie).
Conform sondajului, UDMR ar beneficia de 6% din voturile alegătorilor (față de 5.1% în aprilie), în timp ce Partidul SOS România ar înregistra 4.4% (comparativ cu 4.5% în aprilie).
Partidul Diaspora Unită ar atrage 2.8% din voturi la alegerile europarlamentare, în timp ce Partidul România Mare și candidații Nicolae Ștefănuță și Gheorghe Vlad Dan ar obține fiecare 1.9%.
Silvestru Șoșoacă este cotat cu 1.5%. Partidul REPER și PUSL ar înregistra fiecare 1.3% din totalul voturilor exprimate (1.8% în aprilie pentru REPER și 1.5% pentru PUSL).
Alegerile locale pune PSD în fruntea preferințelor
În contextul alegerilor locale, preferințele pentru consiliile locale plasează PSD-ul pe primul loc, cu 29%, urmat de PNL cu 27.6%, AUR cu 14.5%, și Alianța Dreapta Unită cu 12.7%.
Prin urmare, podiumul reflectă aceeași preferință pentru cele două partide aflate la guvernare.
Un procent de 62.9% dintre respondenți declară că vor merge cu siguranță la vot, în creștere față de luna aprilie, când acest procent a fost de 59.2%.
„În ultima lună nu se observă modificări spectaculoase în intenţia de vot a românilor rezidenţi în ţară pentru alegerile europarlamentare şi locale, posibil şi pe fondul unei campanii electorale foarte discrete. Sondajul INSCOP din luna mai întăreşte concluziile principale anterioare.
Suma voturilor PSD şi PNL la alegerile locale este semnificativ mai mare decât scorul Alianţei electorale PSD-PNL la alegerile europarlamenare care domină clasamentul, AUR a coborât sub pragul de 20%, apropiindu-se de 15%, scorul cumulat AUR şi SOS România este undeva la 20%, iar Alianţa Dreapta Unită creşte, dar foarte lent.
Partidele mici care au depus liste pentru alegerile europarlamentare obţin rezultate foarte slabe, sub nivelul celor patru candidaţi independenţi înscrişi pe buletinul de vot. Rezultatele alegerilor pot fi influenţate de eventuale evoluţii ale campaniei electorale din ultimele două săptămâni, dacă aceasta va deveni mai dinamică. Un factor important va fi şi votul din diaspora care va influenţa scorurile finale ale partidelor”, declară Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenţiei de presă News.ro.