Alegeri parlamentare. Procentele partidelor încaieră sociologii
- Ionel Dancu
- 18 noiembrie 2016, 00:00
Sociologul Mirel Palada îşi acuză o parte din colegii de breaslă că pregătesc sondaje false de opinie pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie
În plină campanie electorală, subiectul sondajelor „otrăvite” ține capul de afiș în spațiul public. „PSD trebuie ţinut sub 40% cu orice preţ. PRU trebuie arătat că nu ia 5%. ALDE trebuie arătat că se chinuie. PNL trebuie arătat că străluceşte peste 30%. USR trebuie arătat că are cel puţin 10%. Dar mai ales şi mai ales, trebuie arătat ca PNL + USR fac mai mult decat PSD + PRU + ALDE. Nu contează ca în toate sondajele PSD e clar peste 40%, în jur de 45%. Dar mai ales şi mai ales, nu contează că PNL este în jur de 25%”, a scris purtătorul de cuvânt al PRU, Mirel Palada, miercuri, pe Facebook.
FOTO:Sebastian Lăzăroiu
Scenariul „Lăzăroiu”
Potrivit acestuia, sociologul Sebastian Lăzăroiu, apropiat de PDL, a folosit în 2012 aceeaşi tactică electorală, spunând că USL urma să obţină sub 40% la alegerile parlamentare, în ciuda sondajelor care dădeau USL la peste 60%.
Mirel Palada acuză faptul că se repetă „scenariul Lăzăroiu”, doar că fostul sociolog este „mort profesional”. „Se scot din mînecă alți sociologi la fel pertinenți, care să spună tot soiul de canale prietenoase cu sistemul (PS News, Antena 3, Digi 24, Realitatea TV), că PSD va lua cel mult 37-38%, că e pe scădere, în timp ce PNL va lua clar peste 30%”, a scris, ieri, Palada.
Miza cifrelor
Sociologul adaugă că, în cercetările sale, PSD iese constant peste 40%, de regulă în jur de 45%, iar PNL înregistrează un scor electoral constant sub 30%, de regulă în jur de 25%- 27%. „Adică buba mare: PNL e pentru noi un soi de PNȚCD spune el. „În următoarele săptămîni veți vedea baraj mediatic în care să vi se dea cu cifre deontoloage în ochi, să vi se întipărească în creier? Vi se va tot spune, nu uitați, pufoșilor: PNL peste 30%, PSD sub 40%. E clar? Ați reținut?”, mai spune Palada.
Contactat de EVZ, el a spus că cifrele greşite nu vor influenţa major alegerile: „Ce, au avut efect în 2012?”. „Acest tip de sondaje contează pentru cei care finanţează campaniile şi pentru activiştii de partid care au nevoie de mobilizare”, a adăugat Mirel Palada. Sociologul Sebastian Lăzăroiu nu a putut fi contactat de EVZ pentru un punct de vedere. Deși inițial a răspuns la telefon, a cerut să fie sunat mai târziu dar nu a mai fost de găsit. La alegerile parlamentare din 11 decembrie este interzisă prezentarea de sondaje de opinie începând cu 48 de ore înainte de începerea votului (ora 07.00) şi până la închiderea secţiilor de vot (ora 21.00).