Alegeri în Pandemie. Schimbări majore la actele medicale necesare pentru vot

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a cerut schimbarea procedurilor de eliberare a actelor medicale necesare pentru votul în situații speciale.

Autoritatea cere Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca actele medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condiţiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale de duminică să fie eliberate gratuit.

Într-un comunicat de presă, AEP arată că, potrivit art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat, iar acest lucru poate restricţiona accesul la vot.

„AEP apreciază că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicţie cu principiul universalităţii dreptului de vot, putând restricţiona accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, se arată în comunicat.

„Consiliile locale şi Consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, alegătorii exercitând drepturile electorale fără privilegii şi fără discriminări, potrivit art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) şi art. 5 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”, argumentează Autoritatea Electorală Permanentă.

„Instrumentele juridice internaţionale, precum şi prevederile legii fundamentale instituie universalitatea votului în ideea că votul nu poate fi restrâns pe criterii de ereditate, de avere sau pe criterii capacitare”, se mai precizează în document.

„În aceeaşi ordine de idei, în interpretarea standardului menţionat, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa promovează ideea că toţi alegătorii, inclusiv persoanele cu dizabilităţi, ar trebui să aibă acces eficient şi uşor la secţiile de votare sau la proceduri de vot alternative”, consideră AEP.

Instituția mai arată că, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea, în conformitate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) din Legea nr. 115/2015.

„În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) pct. 19 şi 20 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, votul prin intermediul urnei speciale este o metodă de vot aflată inclusiv la îndemâna alegătorilor izolaţi şi carantinaţi, precum şi a celor internaţi în unităţi sanitare COVID-19”, încheie AEP.