Un sondaj realizat de Parlamentul European arată că majoritatea românilor consideră că apartenența în UE aduce beneficii României și că sunt interesați de alegerile europene din 2024. De asemenea, procentul celor care spun că ar putea vota la aceste alegeri a crescut la 75%, față de 51% în 2019.
2024 se apropie, la fel și alegerile europarlamentare.
Potrivit unui sondaj, șapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României
Ce beneficii aduce UE pentru români?
Potrivit Eurobarometrului, principalele motive invocate de respondenții din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunități de lucru aduse de UE (42%), îmbunătățirea nivelului de trai (28%), contribuția UE la menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte state europene (25%).
De asemenea, 49% dintre români au o imagine pozitivă despre UE, 35% o imagine neutră și 14% o imagine negativă. 60% dintre români consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.
59% doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important.
Ce teme sunt importante pentru români la alegerile din 2024?
Sondajul mai relevă că românii sunt interesați de alegerile europene din 2024, care sunt programate să aibă loc între 6 și 9 iunie. 60% dintre români afirmă că sunt interesați de aceste alegeri, iar 75% spun că ar putea vota, față de 51% în 2019, când a avut loc ultimul scrutin european.
În opinia cetățenilor români participanți la sondaj, prioritățile Parlamentului European ar trebui să fie sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (35%) și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%).
Alte teme importante pentru români sunt acțiunile de combatere a schimbărilor climatice (25%), migrația și azilul (23%) și protecția drepturilor omului și a democrației (22%).
Cum se implică Parlamentul European după alegerile din 2024?
Parlamentul European este una dintre instituțiile UE care se ocupă de siguranța rutieră, un domeniu care afectează viața a milioane de europeni.
Parlamentul European a adoptat în 2019 o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să propună o strategie ambițioasă pentru siguranța rutieră pentru perioada 2021-2030, care să vizeze reducerea la jumătate a numărului de morți și răniți grav pe șoselele europene.
Instituția legislativă a susținut și adoptarea unor norme mai stricte privind siguranța vehiculelor, a infrastructurii rutiere și a managementului traficului, precum și a unor măsuri pentru protejarea categoriilor vulnerabile de participanți la trafic, cum ar fi pietonii, bicicliștii și motocicliștii. De asemenea, parlamentul de la Bruxelles a sprijinit introducerea unui sistem de permis de conducere european, care să faciliteze recunoașterea și schimbul de informații între statele membre, citat de Știrile PRO TV.