Evenimentul Zilei > International > Alegătorii moldoveni ar putea să își exprime votul prin internet
Alegătorii moldoveni ar putea să își exprime votul prin internet

Alegătorii moldoveni ar putea să își exprime votul prin internet

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a aprobat  sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Autoritatea electoral a Republicii Moldova a aprobat Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”.

Conform documentului, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului. La fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin doi pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale.

Cum vor putea vota cetățenii din Republica Moldova

În cadrul arhitecturii IT a CEC, votul prin internet va fi asigurat de către un subsistem informațional cu denumirea ”e-Votare”, parte a sistemului informațional SIAS ”Alegeri”.

Sistemul de vot prin internet are scopul de a oferi cetățenilor Republicii Moldova un instrument alternativ de vot, astfel încât procesul electoral să devină mai accesibil, incluziv, sigur și inovativ. Acesta destinat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, iar un obiectiv specific al acestei metode de vot îl reprezintă asigurarea accesului la procesul electoral pentru cetățenii aflați în dificultatea de a se deplasa la secția de votare.

Elaborarea și implementarea sistemului de vot prin internet urmează a fi realizate în câteva etape, fiecare dintre ele având un plan de acțiuni aferent. De asemenea, punerea în aplicare a acestuia va fi corelată cu implementarea Strategiei Naționale de Transformare Digitală și fortificarea securității cibernetice a infrastructurii guvernamentale.

Astfel, elaborarea și implementarea sistemului urmează a fi făcute în paralel cu alte două procese importante: asigurarea accesului ușor al cetățenilor la mijloace de autentificare electronică (semnătură electronică, buletin de identitate electronic etc.) și dezvoltarea capacităților de asigurare a securității cibernetice a Republici Moldova.

Hotărârea adoptată de CEC va fi remisă Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova pentru examinare.