Alegătorii moldoveni ar putea să își exprime votul prin internet

Alegătorii moldoveni ar putea să își exprime votul prin internetCine îi va lua locul lui Klaus Iohannis? Sursa: Arhiva EVZ

Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a aprobat  sistemului de vot prin internet „e-Votare”. Autoritatea electoral a Republicii Moldova a aprobat Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”.

Conform documentului, votarea prin internet reprezintă un proces de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei platforme accesibile pe internet, cu utilizarea unui mijloc de identificare electronică a alegătorului. La fel ca votul tradițional pe hârtie, votul prin internet se realizează prin doi pași: identificarea alegătorului în baza unui act de identitate compatibil cu sistemele de identificare electronică și exprimarea opțiunii de vot, se arată într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale.

Cum vor putea vota cetățenii din Republica Moldova

În cadrul arhitecturii IT a CEC, votul prin internet va fi asigurat de către un subsistem informațional cu denumirea ”e-Votare”, parte a sistemului informațional SIAS ”Alegeri”.

Sistemul de vot prin internet are scopul de a oferi cetățenilor Republicii Moldova un instrument alternativ de vot, astfel încât procesul electoral să devină mai accesibil, incluziv, sigur și inovativ. Acesta destinat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla, iar un obiectiv specific al acestei metode de vot îl reprezintă asigurarea accesului la procesul electoral pentru cetățenii aflați în dificultatea de a se deplasa la secția de votare.

Elaborarea și implementarea sistemului de vot prin internet urmează a fi realizate în câteva etape, fiecare dintre ele având un plan de acțiuni aferent. De asemenea, punerea în aplicare a acestuia va fi corelată cu implementarea Strategiei Naționale de Transformare Digitală și fortificarea securității cibernetice a infrastructurii guvernamentale.

Astfel, elaborarea și implementarea sistemului urmează a fi făcute în paralel cu alte două procese importante: asigurarea accesului ușor al cetățenilor la mijloace de autentificare electronică (semnătură electronică, buletin de identitate electronic etc.) și dezvoltarea capacităților de asigurare a securității cibernetice a Republici Moldova.

Hotărârea adoptată de CEC va fi remisă Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova pentru examinare.