Aleea gunoaielor de la Bellu

Delia şi Radu Tomescu şi-au pierdut fiul în urmă cu trei ani. Durerea lor e azi la fel de vie ca în ziua în care au înţeles că Şerban nu le va mai călca pragul casei niciodată.

Şi-au concentrat întreaga atenţie şi iubire asupra nepotului de 14 ani, iar vizitele lor au azi o singură destinaţie - Cimitirul Bellu. O dată la câteva zile, cei doi pensionari din Titan duc flori şi aprind lumânări la mormânt, îngrijindu-se ca locul să fie păstrat curat.

De mai bine de o lună, însă, un munte de gunoaie creşte la doi paşi de mormânt, ameninţând odihna răposatului, dar mai ales liniştea fragilă din sufletul părinţilor săi. Deşeurile se revarsă dintr-o rampă nouă, instalată în urmă cu două luni de administraţie la gardul dintre cimitir şi Parcul Tineretului. PET-uri, ambalaje de tot felul, candele folosite, coroane de flori ofilite, frunze moarte şi chiar şi resturi de coşciuge şi oseminte umane de la mormintele deshumate se revarsă pe zi ce trece spre mormintele din jur, unele fiind deja acoperite de gunoaie.

Asta în timp ce Primăria Capitalei a anunţat recent că va cheltui nouă milioane de euro pentru curăţenie şi plantă ri în cimitire.

„Oprescu e de vină“

Maşina de salubritate n-a venit niciodată să ridice gunoaiele. Explicaţia e, evident, una birocratică. „În iunie am organizat o licitaţie publică prin care urma să alegem firma de salubritate care trebuia să preia gunoaiele. Între timp, Oprescu a câştigat alegerile şi a dat o circulară prin care oprea toate licitaţiile, iar problema a rămas nerezolvată“, explică George Georgescu, fostul şef al Administraţiei Cimitirelor. Potrivit acestuia, contractul pe care cimitirul îl avea încheiat pe trei ani cu o firmă de salubritate a expirat şi, deşi înţelegerea a fost prelungită, maşinile apar extrem de rar. Deloc, am zice noi.

„Toată viaţa noastră e aici“

Pe o ploaie măruntă şi rece, Delia şi Radu Tomescu trebăluiesc în jurul mormântului, oftând de fiecare dată când zăresc mormanul de gunoaie. „De două luni n-a venit niciodată maşina. Toată viaţa noastră, sufletul nostru e aici. Suntem disperaţi“, spune cu emoţie reţinută Radu Tomescu. Un firicel de fum iese din maldărul de resturi din spatele lui, semn că cineva s-a gândit să rezolve problema prin metode neortodoxe. Nu e prima oară când angajaţii cimitirului îi întorc cuţitul în rană. În urmă cu câteva luni, aceştia au tăiat cu drujba un copac, care a căzut peste mormânt şi i-a spart lespedea.

O băbuţă îmbrăcată sărăcăcios trece printre gunoaie şi se ia cu mâinile de cap. Zice că n-a văzut aşa ceva niciodată în zecile de ani de când îşi face veacul prin Cimitirul Bellu, unde are grijă de candele şi morminte.

REZOLVARE DIN VORBE

Primăria Capitalei mai face o comisie

Sesizată de EVZ, Administraţia Cimitirelor a anunţat că a trimis de urgenţă o comisie la faţa locului, care a constatat evidenţa. Administraţia îşi contrazice însă propria constatare şi susţine, în acelaşi răspuns, că „societatea cu care avem contract de preluare a deşeurilor vegetale ridică zilnic cantitatea de gunoi depozitată în rampă“. Urgenţa cu care s-a deplasat comisia nu s-a păstrat când a venit vorba de ridicarea efectivă a gunoaielor. În weekend, familia Tomescu a vizitat din nou mormântul şi a constatat că muntele de gunoaie nu numai că nu a dispărut, ci s-a mai îmbogăţit cu câteva mormane. În vreme ce gunoaiele înghit mormintele din Cimitirul Bellu, noul director al administraţiei, numit în funcţie de primarul Sorin Oprescu, a anunţat recent că va aloca nouă milioane de euro pentru acţiuni de curăţenie şi plantări de vegetaţie în toate cimitirele Capitalei.