Situație alarmantă în ceea ce privește numărul copiilor români cu vârste de 11 ani care au consumat alcool. Noul studiu a fost făcut public de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Studiul despre consumul de alcool a fost realizat în perioada 2021-2022
Studiul a analizat date referitoare la aproximativ 4.500 de copii de vârstă școlară din 44 de țări din Europa și din Asia Centrală, precum și din Canada. Atenția a fost concentrată asupra tinerilor care fumează țigări, vapează, consumă alcool și canabis.
România, situată pe locul 8 în clasament, are un procentaj de 20-30% în rândul copiilor de 11 ani care au încercat alcoolul.
Unul dintre coordonatorii studiului, Dr. Jo Inchley, de la Universitatea din Glasgow, spune că rezultatele sunt „îngrijorătoare":
„Încercarea substanțelor face parte din procesul de creștere și de experimentare. Cu toate acestea, alcoolul are efecte negative pe termen lung asupra sănătății", a avertizat dr. Inchley, potrivit BBC.
Cu cât copiii încep să bea mai devreme, cu atât mai gravă poate deveni problema când aceștia ajung la maturitate
Anglia se află în fruntea clasamentului mondial. O treime dintre copiii de 11 ani și mai mult de jumătate dintre cei de 13 ani din Anglia au consumat alcool. Aceste rezultate plasează țara pe primul loc în topul celor 44 de țări analizate.
În Anglia, Țara Galilor și Scoția, s-a constatat că fetele sunt mai predispuse decât băieții să consume alcool.
Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a cerut țărilor să introducă mai multe măsuri pentru a proteja copiii.
Marea Britanie a avut întotdeauna un consum relativ ridicat de alcool în rândul tinerilor
Dr. Inchley a spus că expunerea la alcool acasă, schimbarea atitudinii părinților și efectele de după Covid ar putea fi toți factori care să influențeze această tendință.
La vârsta de 13 ani, raportul a constatat că 12% dintre fetele și 9% dintre băieții din Anglia au consumat alcool în cantități ridicate.
La 15 ani, acest procent a crescut la o treime dintre fete și un sfert dintre băieți. Mai mult de jumătate dintre fete au declarat că au consumat alcool în ultimele 30 de zile.