Şefii unităţilor de primiri urgenţe, împreună cu cei de la SMURD, din întreaga țară, au semnat o scrisoare în care îşi arată aprecierea pentru Raed Arafat.
În document se arată că demiterea lui Raed Arafat din funcția de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență ar constitui un risc real pentru sistemul de medicină de urgenţă din ţară. Într-o conferință de presă susținută, joi, 12 decembrie, șeful UPU – SMURD, Alba, Aurel Crișan a declarat că dacă Arafat va fi demis, vor exista acțiuni de protest la nivel național, în întregul sistem de urgențe din țară.
”Ameninţări constante la adresa sistemului de urgenţă au început să apară în perioada anilor 2011- 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale. Atracţia fondurilor potenţial disponibile, mirajul implicaţiilor comerciale în sistemul de urgenţă, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea şi coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat ... Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveţi dubii? Căutaţi în sertarele Ministerelor pe care le evaluaţi, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate”, a spus Aurel Crișan.
Șefii structurilor de medicină de urgență, subordonate departamentului condus de Raed Arafat mai spun că nu înțeleg acuzațiile care i se adus șefului DSU, și nici ce anume i se impută acestuia. ”Unde a greşit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiştilor să se pronunţe. De ce nu profesioniştii din sistem sunt cei care sunt ascultaţi, ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaştere şi de a schimba fără un fond? În final, poate că nu este vorba despre omul Raed Arafat, ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toţi aceşti ani. De toţi cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcţionează exclusiv pentru binele celor aflaţi în suferinţă. Şi nu suntem puţini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea şi funcţionarea sistemului. Nu uitaţi că este atât munca dar şi viaţa noastră”, se arată în scrisoarea semnată de 140 de șefi din structurile de medicină de urgență din România.
”Stimaţi domni şi doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veţi pune în loc? Încercaţi să explicaţi acest lucru cetăţenilor României. Încercaţi să descrieţi prin ce mecanisme va funcţiona acest sistem pe care nu l-aţi înţeles şi nu îl veţi înţelege decât dacă îndepliniţi una din două condiţii: fie faceţi parte din el cu trup şi suflet, fie beneficiaţi de el pentru trup şi suflet.În caz contrar ne rezervăm dreptul la acţiuni de protest care, fără a afecta pacienţii care se adresează sistemului de urgenţă, să sublinieze încă odată faptul că şi ceea ce avem noi de spus este important” se arată în scrisoarea sumnată de peste 140 de şefi angajaţi UPU şi SMURD.