Alba-ca-Zapada nu moare niciodata

Alba-ca-Zapada nu moare niciodata

Dupa 14 ani in pielea Albei-ca-Zapada si sute de spectacole la Teatrul "Ion Creanga” din Bucuresti, actrita Marina Procopie interpreteaza un alt rol, cel al mamei vitrege, din aceeasi poveste.

Alba-ca-Zapada nu mai este pentru mine si mi-am dorit sa joc Imparateasa. In general, sunt atrasa de rolurile negative, pentru ca mi se par ofertante din punct de vedere actoricesc si poti sa gasesti mai multe fatete ale personajului respectiv”, spune actrita.

Marina Procopie observa faptul ca, in ultimul timp, copiii sunt tot mai atrasi de personajele negative. „Cred ca este si influenta desenelor animate, a intregii violente de la TV. Acesti copii sunt obisnuiti cu sange, violenta, cruzime si unii dintre ei chiar se bucura”, este de parere actrita.

Copii spontani, care se implica

Pentru un actor, prima intalnire cu teatrul pentru copii reprezinta o adevarata piatra de incercare. „La inceput am avut un soc. M-am trezit in fata unei sali pline de copii, care se implica cu tot sufletul, care sunt spontani si care reactioneaza pe tot parcursul spectacolului. Este foarte greu sa tii piept unei sali pline de copii. Ei nu sunt diplomati, ci sinceri si trantesc verde-n fata tot ce au sa-ti spuna vizavi de personajul tau”, povesteste interpreta Imparatesei.

Actorul de la un teatru pentru copii, spune Marina Procopie, renunta la orgoliul sau de a-si purta numele si devine personaj. „Astazi te iubesc, te divinizeaza, merg cu tine, maine te urasc. Ei habar n-au cum te cheama pe tine actor, ei stiu ca azi esti vulpea din „Pinocchio” sau „Alba-ca-Zapada”. Copiii nu vin sa vada un anumit actor, ci povestea, sa mearga cu binele pana la capat si sa lupte cu el impotriva raului”.

La fel cum in teatrul destinat adultilor un scartait de scaun sau o usa trantita poate scoate un actor din stare, reactiile necontrolate ale copiilor pot incurca jocul unui actor. „Se intampla uneori ca ei sa fie mai puternici decat noi si sa nu putem sa-i acoperim. Nu neaparat ca te incurca, dar trebuie sa-i faci sa te asculte, sa poti termina povestea”.

Capacitatea unui actor de a captiva un copil se vede cel mai bine la sfarsitul piesei. „Copiii vin intotdeauna cu flori si Alba-ca-Zapada pleaca mereu cu bratele pline, ceea ce mie nu mi se mai intampla. Consider ca 14 ani am carat destule flori”, spune Marina Procopie, cea care interpreteaza vulpea din „Pinocchio” si pe fata Imparatului Verde din „Harap Alb”.

„Nu e moarta, e omorata!”

Marina Procopie isi aminteste cu placere cum i se striga din sala, in timpul spectacolului, sa nu faca anumite lucruri, cand o interpreta pe Alba-ca-Zapada.

„Un baietel striga disperat: „Nu e moarta, e omorata!”. O fetita a venit la final cu flori si mi-a spus: „Alba-ca-Zapada, sa n-o mai primesti pe asta (uitandu-se fioros la colega mea care o interpreta pe imparateasca), iar daca mai vine sa-i dai un pumn in cap”. Mi-a si aratat cum sa fac asta. Un alt copil a venit la cabina si m-a rugat sa-i arat ciorapii”, iar acestea sunt doar cateva exemple.

„Copilaria permanenta este elixirul vietii, iar satisfactiile unei astfel de meserii sunt uriase tocmai pentru faptul ca cei mici sunt extraordinar de sinceri. Cat despre Alba-ca-Zapada, ea nu moare niciodata si este aceeasi, indiferent cine o interpreteaza pentru copilul care o priveste”, incheie Marina Procopie.

BIOGRAFIE

Cine e Marina Procopie? > S-a nascut pe 8 iunie 1959, la Bucuresti

> A absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica.

> A jucat in filme precum „Cucerirea Angliei” (1981), „Prea cald pentru luna mai” (1983), „Colierul de turcuoaze” (1985), „Adela” (1985), „Francois Villon, poetul vagabond” (1987), „Orient Express” (2004).

> De-a lungul timpului, a jucat la Teatrul „Ion Creanga”, in piese precum „Harap Alb”, „David Copperfield”, „Craiasa Zapezii”, „Print si cersetor”, „Micul Lord”.

PROGRAM

Spectacole la Teatrul „Ion Creanga”, din Bucuresti

> Marti, 20 noiembrie, ora 10.00: „Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici”.

> Miercuri, 21 noiembrie, ora 10.00: „Calatorie spre Soare - Apune”.

> Joi, 22 noiembrie, ora 10.00 si 18.00: „De-as fi Scufita Rosie”.

> Vineri, 23 noiembrie, ora 10.00: „Calatorie spre Soare - Apune”.

> Vineri, 23 noiembrie, ora 17.00: „Cucubau cu Ham si Miau”.

> Sambata, 24 noiembrie, ora 11.00: „Tigrisorul caruia ii placeau clatitele”.

> Duminica, 25 noiembrie, ora 11.00: „Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici”.

*pretul unui bilet este de 8,4 lei pentru adulti si 6,3 lei pentru copii

Ne puteți urmări și pe Google News