Cotaţiile futures la gaze în Europa au atins valori maxime luni, pe măsură ce cantitatea de gaz rusesc care vine în Europa a fost redus, și s-ar putea dubla la iarnă.
Cotațiile futures la gaze pe piața europeană au urcat luni un nou maxim istoric, în condițiile în care cantitățile de gaze naturale rusești care ajung în Europa printr-o conductă cheie s-au redus, ceea ce a afectat livrările pe o piață și așa tensionată, transmite Bloomberg.
La hub-ul de gaze din Olanda, prețurile la contractele futures pentru gaze cu livrare în luna următoare au crescut luni cu 3,4%, ajungând în jurul orei 9:19 până la 53,25 euro/MWh.
Ar ar putea duce prețurile la peste 100 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh)
În condițiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este cu 20% sub media sezonieră, cu câteva săptămâni înainte de a începe sezonul de încălzire, traderii urmăresc cu atenție rutele de aprovizionare a Europei cu gaze rusești, precum și cererea pentru iarnă, subliniază Julien Hoarau, președintele firmei franceze de consultanță Engie EnergyScan. Potrivit acestuia, Europa se va confrunta cu o iarnă dificilă, iar un scenariu de vreme extremă ar putea duce prețurile la peste 100 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
Iarna care va veni ar putea da lumii o lecție dureroasă cu privire la cât de vitale au devenit gazele naturale pentru economie. Prețurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor și eroda salariilor lor prin inflație, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară. Și mai grav, deficiențele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi și chiar întrerupe livrarea de curent electric în țările în curs de dezvoltare, declanșând tensiuni sociale.
Ce se ascunde în spatele acestor majorări
Livrările de gaze la staţia Mallnow din Germania, unde ajung gazele naturale ruseşti printr-o importantă conductă de tranzit, au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Volumul livrărilor pe această rută a început să scadă de la finele lunii iulie şi s-a redus şi mai mult după un incendiu care a avut loc la o facilitate Gazprom din Rusia, la începutul lunii august.
În paralel, preţurile au crescut şi pe măsură ce preţul certificatelor de poluare, emise în cadrul schemei de tranzacţionare a certificatelor de emisii din UE, s-a majorat până la un nou maxim, ceea ce a sporit atractivitatea gazelor naturale ca un combustibil mai curat pentru producţia de energie electrică, scrie Bloomberg.